Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les prestatgeries d'un supermercat.

Alerta als supermercats: el que pot passar el 2023 a Espanya i afectarà molta gent

Si et preocupa la cistella de la compra d'aquest 2023, tingues en compte l'alerta que recentment ha fet algunes cadenes de supermercats

A principi d'any va ser quan els consumidors van començar a gaudir de la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics i de primera necessitat, com ara la pasta i l'oli. Tot i això, els supermercats han fet un avís que no agradarà a força gent.

 

I és que moltes persones s'han mostrat escèptiques sobre l'aplicació de les diferents mesures adoptades pel govern espanyol a finals del mes de desembre. A això se sumaria, a més, les acusacions que els supermercats podrien aprofitar la reducció de l'IVA per augmentar encara més els preus dels productes que venen.

 

I, amb això, augmentar encara més el marge de beneficis.És més, recentment l'organització de consumidors Facua va denunciar davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) un total de set cadenes de distribució per no repercutir directament la rebaixa de l'IVA a tots els aliments.

Per què Facua ha denunciat set cadenes de distribució?

L'associació ha revisat l'evolució d'un total de més de 670 preus en alguns dels supermercats principals, des del 30 de desembre de 2022 passat, fins al 3 de gener de 2023.

Segons Facua, han detectat que, en 51 casos, no s'havia aplicat una reducció del preu, que seria equivalent a la baixada de l'IVA per a aquests productes en concret, segons va decidir el Govern espanyol.

 

D'aquesta manera, hem sabut que almenys 34 preus serien idèntics que la finalitat de l'any, mentre que 10 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal. Però la cosa no s'atura: també han trobat que set preus fins i tot són més elevats.

Imatge de la façana de Mercadona
Algunes cadenes de supermercats de moment no han repercutit la baixada de l'IVA en alguns aliments | Mercadona

El sector de la distribució rebutja els rumors

Tot i les acusacions i les crítiques, el sector de la distribució ha afirmat que en realitat s'estan aplicant les rebaixes de l'IVA recollides a l'esmentat decret de mesures anticrisi del Govern espanyol.

 

Però han fet una advertència: el preu dels aliments també depèn dels costos. I, més concretament, els petits comerços podrien trigar una mica més a adaptar-se, en conservar estoc originalment adquirit amb l'IVA anterior.

En aquest sentit, els responsables de l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas) han afirmat que, en realitat, tenen «la seguretat que aquest estalvi es percebrà a l'IPC d'alimentació, que és l'objectiu de tots».

 

També ha afirmat: «considerem que aquesta baixada de l'IVA és una mesura correcta i en la bona direcció, però l'evolució dels preus dels aliments dels propers mesos vindrà determinada fonamentalment pels costos de l'energia, del transport i de les matèries primeres, que són els que han provocat aquesta pujada des de fa un any i mig».

Per què alguns clients no noten cap baixada?

Tot i que la major part dels supermercats han aplicat la rebaixa de forma directa, hi ha hagut algun cas concret en què els productes o no han baixat, o han pujat.Segons els experts, això podria ser degut a un error.

 

O que, atès que els preus són lliures (i depenen, a més a més, dels diferents proveïdors), la baixada ha pogut coincidir amb un augment que ja estava originalment prevista. D'acord amb els especialistes, «ningú s'enriquirà a costa d'aquesta baixada de l'IVA, perquè totes les empreses estan desitjant abaixar els preus i tothom té por de perdre clients».

 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp