Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una persona preparant un paquet i el logotip de Wallapop

Alerta a Wallapop per una estafa molt comuna: «Passa cada vegada a més gent»

La política de la plataforma beneficia els estafadors en algunes ocasions

Comprar i vendre productes per plataformes com Wallapop o Vinted, s'ha tornat una pràctica molt comuna per a tothom. I és que, a banda de tenir l'oportunitat de donar una segona vida a la roba o als objectes, la manera com es fa l'intercanvi és molt senzilla.

I és en aquestes situacions, on les persones se senten còmodes, quan els estafadors es posen fil a l'agulla. S'aprofiten de la confiança que tenen els consumidors amb les aplicacions, les pràctiques i les rutines de compra, per enganyar-los.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Wallapop té polítiques que afecten positivament i negativament les estafes

És cert que l'aplicació de Wallapop té alguns recursos i polítiques que quan observen males pràctiques d'un usuari o denúncies cap a aquest, es posa en alerta.

Per exemple, si detecta que un usuari és un possible estafador, quan aquest envia missatges a altres per negociar productes, la mateixa plataforma bloqueja el xat perquè la possible víctima no hi pugui caure. A més, salta una notificació d'avís, alertant que és una possible estafa.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
La política de Wallapop pot beneficiar els estafadors | Getty Images, Monkey Business Images

Tot i això, hi ha altres polítiques que afecten negativament l'estafa d'intercanvi de productes. Recentment s'ha vist una estafa força habitual, en què, a causa de la política de Wallapop, els estafadors hi surten guanyant sense dificultats.

Aquesta consisteix que un comprador es queixa al venedor que el producte està en mal estat o defectuós. Aleshores es procedeix a la devolució, ja que Wallapop sempre dona la raó al comprador.

Quan el venedor rep de tornada el paquet i signa la recepció, l'aplicació torna automàticament els diners al comprador. El pitjor és que el comprador no ha tornat el producte, sinó una altra cosa sense valor, com ara un totxo, les rodes d'un carret, etc.

Aleshores el venedor es queda sense el seu producte i sense els diners. I el comprador, que en aquests casos és un estafador, es queda amb la compra i amb els diners. D'aquesta manera, el producte li surt totalment gratuït. Amb això, la plataforma de compra i venda de productes, encara que sigui sense saber-ho, està ajudant i encobrint els estafadors.

Muntatge d´una signatura de recepció d´un paquet i una rodona amb dos maons
Els estafadors retornen altres coses en comptes del producte adquirit | Getty Images

Hi ha altres estafes a la mateixa aplicació

La popularitat de Wallapop ha fet, però, que aquesta no sigui l'única tècnica per estafar els clients en aquesta aplicació. Recentment han guanyat popularitat fins a dues tècniques més, que cal tenir molt presents.

Una té a veure amb el procés d'enviament. Encara que la mateixa plataforma ofereix el seu mètode d'enviament, que és el més fiable, el procés també pot ser de la manera que els usuaris prefereixin.

Però aquesta darrera és la que té més perill. I és que molts estafadors es fan passar per una companyia de transport alternativa, on et roben diners i dades personals.

Una altra de les estafes força comuna està relacionada amb el mètode de pagament. Moltes vegades l'estafador en comptes d'enviar el Bizum ho sol·licita. El venedor, com que no està acostumat que li demanin Bizums, accepta pensant que està cobrant i envia aquests diners sense adonar-se'n.