Fruiteria amb moltes fruites diferents

Alerten del perill de comprar una popular fruita en qualsevol supermercat de Catalunya

Així és la fruita amb què ens podem intoxicar

La fruita és un dels aliments més consumits al nostre país i té múltiples beneficis. A més de prevenir malalties, també aporta al nostre organisme tota mena de vitamines, minerals i fibres. No totes les fruites són iguals, i és precisament per això que els nutricionistes recomanen consumir peces de fruita variades.

No obstant això, hi ha un tipus de fruita, que a més trobem gairebé a qualsevol supermercat de Catalunya, a la qual sobrevolen tota mena de dubtes. Es tracta d'un tipus de fruita molt popular entre els consumidors, sobretot gràcies al seu preu relativament assequible.

El perill de la fruita que pots comprar a qualsevol supermercat

Si hi ha un moment de l'any en què la fruita és més popular que mai, és a l'estiu. Es tracta d'una època de l'any en què és més habitual portar amb nosaltres peces de fruita per menjar, per exemple, a la platja. Els supermercats intenten captar clients amb tota mena d'ofertes, i és aquí on trobem el tipus de fruita que preocupa especialment els experts.

El tipus de fruita que pot resultar especialment perillosa és la fruita tallada. Es tracta d'un producte que trobem generalment en envasos de plàstic, a temperatura ambient o refrigerada a les neveres.

Diverses fruites tallades
Les fruites tallades les podem trobar a qualsevol supermercat de Catalunya | Getty Images

Segons afirma l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), la fruita tallada no és tan sana com podríem pensar. Els seus principals desavantatges són que sol perdre propietats i, fet que més preocupa els experts, que es contamina fàcilment.

La fruita tallada i els seus riscos principals

La fruita tallada representa un risc més gran per a la nostra salut que la fruita sencera. Com no tenen la protecció natural de la pell, està més exposada a tota mena de microorganismes. Si a tot això li sumem les altes temperatures, els bacteris troba en aquest producte un mitjà ideal per multiplicar-se.

Aquests bacteris poden provocar, per exemple, listeriosi o salmonel·losi, malalties de transmissió alimentària que poden arribar a ser greus per a algunes persones. Els grups de més risc són les dones embarassades, els més grans de 65 anys i les persones amb un sistema immunitari feble.

Però, com es pot contaminar la fruita tallada? La veritat és que hi ha situacions de risc tant en el tallat, com en el transport o el mateix emmagatzematge. En aquest sentit, l'ús d'utensilis i les mans brutes són un gran factor de risc.

Got de fruita tallada
La fruita tallada perd part dels seus components | Getty Images

A més, un cop tallada, si la fruita es manté a temperatura ambient, els bacteris tenen més facilitat per multiplicar-se. Es tracta d'un problema molt difícil de veure a primera vista, ja que no se sol notar per l'aspecte.

Afortunadament, avui dia comptem amb protocols de seguretat alimentària molt estrictes. Per exemple, els supermercats segueixen unes normes d'higiene i desinfecció estrictes, per garantir la màxima cura i control dels aliments.

A més, segons el Reial decret 3484/2000, els productes que durin un període inferior a 24 hores han d'estar a menys de 8 graus i, si duren dies, a 4 graus. Tot i això, l'ideal sempre és comprar fruita tallada ben refrigerada el mateix dia. En cas contrari, l'opció més segura és comprar sense tallar, per descartar qualsevol perill.

Persona tallant fruites
La fruita tallada té més possibilitats de tenir bacteris | Getty Images

 

Consells per evitar intoxicar-se amb la fruita tallada

Resulta molt difícil evitar la fruita tallada, especialment als mesos d'estiu. No obstant això, sí que hi ha alguns consells que van molt bé per saber quina fruita escollir i en quins detalls fixar-se per saber si és segura.

Si està tallada, compra sempre la fruita refrigerada

Diversos gots de plàstic amb fruita dins
La fruita tallada pot estar contaminada i ser un perill per l'organisme | Getty Images

Si vas al supermercat i trobes grans quantitats de fruita tallada exposada a temperatura ambient, el millor que pots fer és no comprar-la, ja que no sabem quantes hores porta allà. En aquests casos, l'ideal és agafar una peça que estigui refrigerada,  sencera o optar per escollir un altre aliment diferent.

Compra les fruites tallades que aguantin diversos dies

Imatge d'un suc de taronja
Els cítrics es conserven millor durant més temps | Getty Images

Quan comprem fruita tallada el millor és optar per una que gràcies a les seves propietats i components duri uns quants dies com les taronges, les mandarines o els plàtans. D'aquesta manera, segur que estarà en bon estat i evitaràs qualsevol perill.

Què fer davant d'una intoxicació?

Persona amb mal de panxa
Si et fa mal la panxa, has d'acudir a un metge | Getty Images

Si tens símptomes de gastroenteritis i creus que hi ha hagut una intoxicació a les fruites que has menjat, has d'anar al metge o directament a urgències.

A més, recorda que no has de consumir les restes de l'aliment en cap cas, però tampoc les llencis, ja que podria ser necessari analitzar-les.