Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sucre blanc i sucre bru sobre una taula de fusta.

L'aliment que puja de preu setmana rere setmana: un clàssic de la teva cuina

El preu del sucre s'ha incrementat per la inflació i per la baixada de la collita

La inflació no acaba de donar un respir a les llars. L'últim any omplir la cistella de la compra s'ha convertit en una tasca complicada. El darrer aliment en arribar al preu màxim als mercats internacionals és el sucre. Aquest ingredient dolç està assolint els nivells més alts a Espanya per diverses raons com ara la guerra d'Ucraïna i que la collita registrada de l'últim any és baixa.

Hem de tenir en compte que aquest aliment és un ingredient essencial al món. És considerat un producte bàsic, ja que té gran influència en l'alimentació humana i en la indústria alimentària, la qual està vivint els seus anys complicats per les crisis de la inflació i el canvi climàtic. Aquests dos factors essencials han augmentat els preus de cost de producció per la manca de productes.

La tendència en augment de preus és una resposta a totes les conseqüències humanes i contrasta amb la disminució de matèries primeres. Les darreres dades de l'IPC de febrer a Espanya demostren que el sucre ha estat l'aliment que més ha experimentat una pujada de preu a l'últim any: una pujada del 52 %.

Segons la vicepresidenta d'Economia, Nadia Calviño, aquesta tendència que els preus continuïn pujant continuarà els mesos vinents. Una pujada que també afectarà el sucre, ja que Espanya no és líder en la producció d'aquest aliment.

Moltes varietats de sucres
El preu d'aquest producte ha augmentat un 52 %. | Getty Images

Els preus continuaran pujant els pròxims mesos

Paral·lelament, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO, per les seves sigles en anglès) ha elaborat un índex dels preus alimentaris que reflecteix l'increment del sucre: des de gener ha experimentat una pujada del 6,9 %. L'organisme internacional assenyala que la causa principal d'aquest augment de preu és el fet que la collita de l'Índia, segon productor mundial, ha estat baixa per les condicions climàtiques.

El primer productor mundial més gran d'aquest aliment és el Brasil. A més, aquest país és l'exportador internacional més gran d'etanol, un biocombustible que té el sucre com a ingredient clau. Amb la pujada dels preus de l'energia i del petroli, la demanda del transport també repercuteix de manera indirecta a l'augment del preu d'aquest aliment.

Tampoc no hem d'oblidar que en els darrers anys aquest país s'ha vist influenciat per la demanda de la Xina i l'Índia, una situació que es va disparar després de la pandèmia. A més a més, hi ha motius generals que comparteix amb el país indi que encareixen el producte, per exemple: la crisi climàtica, sequeres recurrents, la pandèmia i els seus efectes, la disminució de la productivitat i la demanda creixent d'aliments processats.

Des de l'any 2007, la Unió Europea va reformar les seves relacions internacionals del mercat. Aquesta reforma que va incloure primes i retallades de preus per fomentar la reconversió i l'abandonament per part dels remolatxers menys competitius. Per la seva banda, Alemanya i França continuen sent els principals productors a la zona europea, mentre que altres països com Portugal en va suprimir la producció.

En definitiva, és probable que la volatilitat i l'increment de preus encara es prolongui durant mesos, cosa que requerirà un esforç continu de tots els actors implicats per minimitzar-ne l'impacte econòmic.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!