Imatge d'un sopar de Nadal

Evita el colesterol la nit de Cap d'Any: els aliments per evitar problemes en 2023

Després de consumir greixos i sucres per Nadal, aquests són els aliments claus per a la darrera nit de l'any

És normal que, durant el Nadal, ens excedim en allò que mengem. Sopars, dinars nadalencs… plens d'aliments poc o gens saludables. I si el colesterol et preocupa, hi ha una sèrie d'aliments que hauràs d'evitar.

 

Però, abans de conèixer quins aliments són els més problemàtics, cal descobrir algunes coses interessants relacionades amb el colesterol (i amb el nivell de greixos a la sang).

Què és exactament el colesterol?

El colesterol és una substància essencial per a l'ésser humà, ja que la seva principal funció a l'organisme és regular l'estructura i la funció de les membranes cel·lulars. El cos necessita colesterol per, entre altres coses, produir vitamina D, àcids biliars i moltes hormones com estrògens i andrògens.

 

La major part del colesterol el produeix el mateix organisme al fetge, i també s'obté dels aliments. El colesterol és el valor més important mesurat per les proves de laboratori en avaluar el risc d'estrenyiment dels vasos sanguinis.

 

En aquest sentit, hi ha infinitat d'aliments i productes alimentaris que poden incrementar notablement el nivell de colesterol a la sang. I per Nadal hi ha algunes opcions que poden influir com, per exemple, a la nit de Cap d'Any.Però, igual que hi ha aliments a evitar, també n'hi ha d'altres que poden ser de molta ajuda.

Imatge d'un plat de salmó amb verdures de guarnició
El salmó és un tipus de peix molt ric en greixos saludables | Getty Images

Quins aliments són útils contra el colesterol la nit de Cap d'Any?

Els àcids grassos omega-3 són una de les meravelles del món nutricional actual; s'ha descobert que prevenen malalties cardíaques, demència i moltes altres. I aquests àcids grassos saludables els trobem en peixos com el salmó, les sardines i les arengades. Que, a més a més, es poden convertir en opcions ideals per al sopar de la nit de Cap d'Any.

 

Els estudis demostren que les nous són una altra excel·lent opció, igual que les ametlles i els anacards. Això sí, cal recordar que encara que els fruits secs són saludables, contenen moltes calories. Per tant, la ració recomanada és de 25 a 40 grams diaris.

 

Les verdures de fulles verdes són també ideals. Així mateix, els llegums, que poden ser útils per al sopar nadalenc, com a deliciós plat de cullera.I què dir de les begudes? A què seria deliciós acabar el sopar de la nit de Cap d'Any amb un deliciós te verd?Doncs has de saber que el te conté molts beneficis, entre ells gràcies a la seva riquesa en antioxidants, i és molt útil contra el colesterol elevat.

Per què hem de controlar el nostre nivell de colesterol a la sang?

Si hi ha massa colesterol al torrent sanguini, s'acumula a les parets de les artèries i estreny els vasos sanguinis. Això provoca que augmenti el risc de malalties cardiovasculars. A més, sovint s'associa amb diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica.

Per això és important controlar regularment el valor del colesterol en sang, especialment a partir dels 40 anys. Però si a la teva família hi ha tendència al colesterol alt, has de revisar els valors abans, per exemple a partir dels 20 anys.

Com es pot saber si el teu nivell de colesterol és molt alt?

En realitat, és molt senzill. Els valors alts de colesterol amb prou feines són visibles a l'exterior o causen símptomes, per la qual cosa s'han de mesurar amb una anàlisi de sang. La majoria de vegades, un valor elevat de colesterol es revela durant un control de salut al lloc de treball.

 

No obstant això, es pot sospitar un colesterol elevat si té un sobrepès significatiu, té una panxa o greix a la cintura. Els valors de colesterol també s'hereten, per tant, si els teus pares tenen medicaments per al colesterol, has d'esbrinar els teus propis valors.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp