Foto d'una persona amb una bossa amb menjar

Els 20 productes del supermercat que seran més barats el 2023 a Catalunya

Amb la inflació disparada i amb milers de famílies fent mans i mànigues per a arribar a final de mes, el govern espanyol va decidir suprimir l'IVA de diversos productes

Des de l'1 de gener, a Catalunya i arreu de l'Estat estem pagant menys per fer la compra. I és que hi ha una sèrie d'aliments, considerats bàsics, que han baixat de preu. Amb la inflació pels núvols i amb milers de famílies fent mans i mànigues per a arribar a final de mes, el govern espanyol va decidir suprimir l'IVA de diversos productes per a evitar fer malabars amb les finances familiars. 

Era i és una bona notícia. De mitjana, la despesa als supermercats havia augmentat un 15% i la situació es preveia insostenible de cara a aquest 2023. I a la Moncloa han optat per una mesura de xoc. 

El Consell de Ministres va aprovar la supressió de l'IVA en una sèrie d'articles de primera necessitat i la intenció és que la mesura es prolongui durant sis mesos. Per tant, que es perllongui fins a l'estiu. 

Quins aliments baixen de preu?

Entre els articles que es veuran afectats per aquesta reducció hi ha el pa, la llet, la farina, el formatge, els ous, les verdures, les fruites, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals.

Entre els productes essencials també hi ha la carn, el peix i el marisc, els edulcorants derivats, les salses i les espècies, el cafè i els productes estimulants, les conserves i l'aigua i el gel.

Pedro Sánchez, en aquesta línia, també va anunciar una reducció de l'IVA per a la pasta i l'oli. Això implicarà un descens del 10% al 5%. 

Cistella de la compra a un supermercat
La cistella de la compra es veurà rebaixada de preu | Getty Images

Com és lògic, entre els consumidors sempre hi ha un cert recel en aquest sentit. Sí, perquè consideren que aquesta rebaixa de l'impost també pot comportar una pujada dels mateixos supermercats per compensar aquesta reducció. Però des de l'Executiu insisteixen que aquesta disminució de l'IVA s'ha de traslladar de manera «obligatòria» al preu dels aliments.

Aldi, Alcampo, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor, assenyalats

Però la mesura ha arribat acompanyada de gran polèmica. I és que l'associació de consumidors Facua ha denunciat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) set cadenes de distribució per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectats per la mesura.

L'associació ha revisat l'evolució de 676 preus als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor entre el 30 de desembre i el 3 de gener i ha detectat que en 52 casos no s'ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l'impost sobre el valor afegit. A més, 34 preus són idèntics que en acabar l'any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són fins i tot més elevats.

L'associació recorda que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l'IVA fins a finals d'abril. Aquest límit de preus encara es podria allargar dos mesos més si l'IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5%. «Només seran legals les pujades justificades en increments de costos», indica Facua en un comunicat emès aquest dijous.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp