Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb carret de la compra i cercle vermell amb aliments en un supermercat

Els aliments que compres al super i que estan plens de metall: redueix el consum

Gairebé cada dia els mengem sense saber que poden perjudicar la nostra salut a causa del seu alt contingut en cadmi

El cadmi, un metall pesat que es troba de forma natural a l'entorn, pot representar una amenaça per a la salut humana. El Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC) l'ha classificat com a cancerigen per als humans, emfatitzant la importància de reduir-ne el consum.

Una de les fonts principals de cadmi a la dieta és el marisc, especialment les gambes i els llagostins. La bona notícia és que evitar una alta concentració d'aquest metall és relativament senzill: només cal treure'ls els caps i abstenir-se de xuclar-los.

Alerta amb les patates i el pa

L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va identificar els aliments que més contribueixen a aportar cadmi a la dieta. En primer lloc, hi ha les patates, que representen aproximadament el 13,2% del consum diari.

El pa ocupa el següent lloc a la llista, sent el blat el culpable. Tot a causa que els cereals constitueixen el segon grup d'aliments amb més contingut de cadmi, i arriben a l'11,7%.

Tot i que la concentració és menor en comparació amb altres aliments, el seu consum freqüent el col·loca en posicions destacades de la llista de risc. Malgrat això, cal recordar que aquests són fonamentals per a una dieta equilibrada en proporcionar fibra, vitamines B i minerals essencials com el ferro i el zinc.

Els nens n'han d'evitar el consum

El cacau és un altre aliment que conté cadmi, acumulant-se als grans i variant segons la regió de cultiu. Encara que aquest aliment és apreciat pel seu alt contingut antioxidant, és especialment important controlar-ne el consum en els nens.

La consciència sobre la presència de cadmi als aliments és essencial per prendre decisions informades. És per això que reduir el consum dels aliments esmentats i adoptar pràctiques agrícoles sostenibles són passos fonamentals a llarg termini.