Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Verdures

Antiinflamatori 100% natural: el popular producte català que arrasa

És ric en fibra, baix en calories i és ple de nutrients

El sol, la pujada de les temperatures, la florida vegetal... són molts els senyals que darrerament ens està donant la natura. En només unes setmanes, per fi podrem donar-li la benvinguda a la tan desitjada primavera.

Molts consideren que és la millor època de l'any, ja que el seu excel·lent clima convida a sortir i a fer plans socials. De fet, per als catalans també és el moment més òptim, ja que durant aquests mesos es poden beneficiar de consumir un aliment realment increïble i beneficiós per a la salut. Ho veurem!

L'increïble aliment d'origen català que has de tastar sí o sí

Si hi ha alguna cosa que podem destacar d'aquesta comunitat autònoma, a més de les festes, les tradicions i la cultura, és sens dubte els seus aliments. En aquest sentit, Catalunya és un gran referent a nivell gastronòmic.

Cultiu
El municipi de Valls és conegut tradicionalment pel cultiu de calçots | Getty Images

De fet, durant les darreres setmanes d'hivern (i esgotant les primeres de la primavera), a gran part dels municipis es duu a terme un tradicional àpat: les calçotades. Com indica el seu nom, l'aliment protagonista d'aquest esdeveniment són els calçots.

I aquest és precisament l'increïble aliment del qual us volem parlar avui. Per a qui no ho sàpiga, el calçot és una varietat de ceba tendra. El més característic daquest aliment és la seva longitud, que pot abastar entre 15 i 25 centímetres de llarg.

Però el seu aspecte i longitud no són fruit de la casualitat. Per obtenir aquesta varietat de ceba, cal cultivar-los d'una manera determinada. Així doncs, quan la planta i els grills de la ceba han crescut, es procedeix a cobrir-ho tot amb terra. O dit altrament, 'es calcen'.

D'aquesta manera, un cop ha passat el temps oportú, s'aconsegueix la peculiar forma allargada i la tonalitat pàl·lida. Tot i això, i malgrat que el seu origen es remunta a una petita localitat de Tarragona, que és Valls, aquesta tampoc és l'única.

Calçotada
La manera ideal de cuinar-los i consumir-los és a la graella | Getty Images

Concretament, hi ha un altre municipi a Castella-la Manxa que també cultiva aquest aliment, i de fet és el principal productor de calçots d'Espanya: Consuegra. Això no obstant, el que tots dos tenen en comú és la tradicional forma de menjar-los.

L'ideal és rostir-los a la graella, fins que queden totalment negres i cremats. Quan estan prou cuits es pelen, es retira la part ennegrida i se submergeixen amb salsa, que per norma general sol ser de romesco.

Si mai no has tingut l'ocasió de fer una calçotada t'animem a tastar-ho, ja que es tracta d'una experiència gastronòmica que no et deixarà indiferent. Ara bé, quan coneguis els beneficis que aquest aliment et pot aportar... amb més raó ho voldràs fer.

Beneficis del consum

Lluny del que moltes persones hi puguin pensar, el calçot és un aliment molt saludable. Per cada 100 grams d'aquestes cebes, només en trobarem 33 de calories, 7 d'hidrats de carboni, 1,19 de proteïna i 1,8 de fibra. Gairebé res!

També has de saber que és un aliment ric en propietats antioxidants, cosa que pot contribuir a millorar i mantenir la nostra salut òssia. Pel que fa al contingut en flavonoides, aquests també poden ajudar-nos a cuidar la salut cardiovascular.

Salsa romesco
La salsa tradicional per acompanyar els calçots és la de romesco | Getty Images

El consum també produeix un efecte antiinflamatori, i la seva aportació en fibra contribueix a millorar el nostre trànsit intestinal. En aquest sentit, els beneficis que poden aportar al nostre organisme són múltiples.

I per si no n'hi hagués prou, també has de saber que el seu contingut en quercetina pot actuar com un antibacterià. Si els consumim, ajudarem el nostre cos a mantenir-se fort i sa per combatre possibles infeccions. Com pots observar, els beneficis són molts... Prova'ls!

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!