Imatge de tres cafès en una taula

La beguda que es pren molt a Catalunya i que no sabies que pot ajudar a aprimar-te

El cafè és una consumició que ajuda a lluitar contra la diabetis i l'obesitat segons un estudi de l'Institut de Medicina Ambiental de la Universitat d'Estocolm

El cafè és un dels productes que no falta per esmorzar de moltes persones. Prendre aquesta beguda durant el dia, especialment durant la jornada laboral, ha esdevingut un element imprescindible per a aquells que necessiten una energia extra. Segons l'Associació Espanyola del Cafè, cada dia es consumeixen 65,5 milions de tasses de cafè al nostre país.

D'aquestes, 46,5 milions les consumim a casa i, tant a casa com als restaurants, preferim que tinguin cafeïna.

Imatge d'un cafè per emportar
Cada 100 cafès que se serveixen en hostaleria, només 14 són descafeïnats davant dels 86 que sí que contenen cafeïna | Getty Images

Tot i això, l'error més freqüent entre els amants del cafè és prendre's la primera tassa del dia només despertar-se, encara que els nivells de cortisol es troben al màxim.

La revista British Medical Journal (BMJ) ha publicat recentment que el consum del cafè així com les begudes amb cafeïna poden reduir el greix corporal i disminuir les probabilitats de diabetis tipus 2. Una troballa que entre els professionals consideren essencial per prevenir certes malalties.

Una investigació duta a terme per l'Institut de Medicina Ambiental de la Universitat d'Estocolm (Suècia) i un equip internacional liderada per Susana Larsson. Per demostrar aquesta tesi, va caldre investigar altres publicacions anteriors que suggerien que prendre de tres a cinc tasses diàries de cafè reduïa el risc de patir diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars.

Un equip de Susana Larsson demostra els beneficis del cafè per a la salut

El problema d'aquestes investigacions que no s'acabaven era que se centraven en l'observació, sent una tasca complicada de classificar si els efectes eren per la cafeïna o altres compostos. Però en aquesta investigació de Larsson van demostrar la relació amb compte. Una tècnica científica coneguda que permetia aleatoritzar mendeliana amb una relació entre causa i efecte a través de les proves genètiques.

L'equip va descobrir que hi ha dues variants genètiques comunes: CYP1A2 i AHR, associades a la velocitat amb què es metabolitza la cafeïna.

I així, les persones portadores de variants genètiques associades a un metabolisme més lent de la cafeïna beuen menys cafè de mitjana. Tot i això, tenen nivells més alts de cafeïna en sang que les persones que la metabolitzen amb rapidesa. Els resultats van mostrar que els valors més alts de cafeïna a la sang estan relacionats amb un menor Índex de Massa Corporal (IMC) i un menor risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

El descobriment més gran de la investigació és que el cafè aconseguia reduir el pes gairebé a la meitat (43%) i el risc de diabetis tipus 2. Per a aquestes proves, es van necessitar 10.000 persones voluntàries, on va predominar l'ètnia europea a les sis estudis que va durar.

D'altra banda, Dr. Stephen Lawrence, professor clínic associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Warwick (aliè a l'estudi), va afirmar al medi britànic The Guardian que l'estudi resultava ser «interessant» i utilitzava les tècniques de la «bona ciència», però va subratllar que l'avaluació mendeliana era una «tècnica relativament nova» i, encara que útil, era «vulnerable al biaix».

El cafè disminueix gairebé a la meitat el pes i el risc de diabetis tipus 2

Els mateixos investigadors insisteixen en la importància de fer estudis clínics a llarg termini. Però accentuen que, amb anterioritat, diversos estudis han considerat que el consum de cafeïna ja donava com a resultat una reducció del greix corporal.

I subratllen: «Se sap que la cafeïna estimula el metabolisme, augmenta la crema de greixos i redueix la gana, i es calcula que una ingesta diària de 100 mil·ligrams augmenta la despesa energètica en unes 100 calories al dia».

Tot i això, els científics assenyalen que amb aquesta investigació només volien demostrar els possibles beneficis que ens aporta els alts nivells de cafeïna a la salut de les persones, un estudi que no se centrava principalment en les recomanacions de beure més cafè, ja que aquest «no és l'objectiu d'aquesta investigació».

D'altra banda, relaten que podria ser una «justificació» per poder dur a terme nous assajos que avaluïn «si les begudes no calòriques que contenen cafeïna podrien tenir un paper fonamental en reduir el risc d'obesitat i del tipus de diabetis associada».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!