Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Exterior d'un supermercat Lidl

Alerta sanitària per una popular carn de Lidl contaminada: demanen no consumir-la

Els clients tindran dret a reemborsament en cas d'haver comprat aquesta carn

Ves amb compte si has comprat recentment a Lidl. La cadena alemanya ha alertat tots els seus clients per l'última alerta alimentària que afecta un dels seus productes. En cas d'haver-lo comprat, recomanen que els clients s'abstinguin del seu consum, ja que podria resultar perillós per a la salut.

Així mateix, han indicat que, en cas d'haver-lo comprat, els clients tindran dret a un reemborsament del cost. Per això, només s'hauran d'acostar a qualsevol botiga Lidl, tinguin o no el tiquet que en corrobori la compra.

Lidl retira un tipus de carn de les botigues per la presència de Listeria

En un comunicat que ha enviat la cadena, Lidl confirma haver detectat la presència de Listeria monocytogenes, un bacteri que pot provocar infeccions, en un dels seus productes. Parlem de la «Cecina llescada en oli d'oliva», un tipus de carn deshidratada de la marca Friber.

Com ells mateixos indiquen, el lot afectat ha estat el que conté la data de caducitat següent: 11/07/2023. Per facilitar-ne el reconeixement, també han aclarit que es tracta de l'envàs que conté 100 grams del producte.

Cecina de Lidl
La cadena ha aclarit que l'alerta només afecta aquest lot concret. | Catalunya Diari

A més, han confirmat que el consum dels altres productes de la marca continua sent segur per als consumidors. Igualment, han assenyalat que aquesta troballa no afecta cap altre producte que es vengui a Lidl.

Cal destacar que, en el mateix comunicat, la cadena fabricant ha traslladat les seves disculpes a tots els clients que s'hagin pogut veure afectats per aquesta infortunada situació. Precisament, l'autocontrol de l'empresa ha estat el responsable que s'hagi pogut detectar aquest bacteri, així com comunicar-ho a les autoritats competents.

Què cal fer en cas d'haver comprat aquest producte?

Tal com hem assenyalat anteriorment, la cadena ha confirmat que el seu reemborsament estarà disponible a qualsevol establiment Lidl. Alhora, han indicat que no importa si se'n conserva el tiquet o no, ja que el reemborsament s'efectuarà igualment.

En cas que algun client hagi consumit aquest producte, les autoritats recomanen acudir a un centre de salut si presenten qualsevol simptomatologia associada amb la listeriosi. A més, és recomanable prendre les mesures higièniques necessàries per evitar la contaminació creuada.

Segons les dades aportades per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), el producte hauria estat distribuït principalment a Aragó, Cantàbria, Navarra, La Rioja i el País Basc. Tot i això, no es descarta que la distribució d'aquest producte hagi arribat a altres comunitats autònomes.

Imatge d'una entrada del supermercat Lidl i amb els carros en primer pla
Les comunitats més afectades serien Aragó, Cantàbria, Navarra, La Rioja i el País Basc. | ÁNGEL ULLATE

En qualsevol cas, l'AESAN també ha assenyalat que tota la informació rellevant d'aquesta alerta ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes. D'aquesta manera, s'espera que puguin verificar la retirada d'aquest producte en tots els canals de comercialització.

La listeriosi, una infecció que pot resultar fatal

Tot i que és cert que és una infecció poc comuna, la listeriosi és una infecció greu. Normalment, apareix després de la ingesta d'algun aliment contaminat, sobretot aquells que són refrigerats. Sol aparèixer en productes de pesca fumats, productes carnis, formatges tous, amanides preparades…

Malgrat que algunes persones són asimptomàtiques o poden experimentar símptomes molt lleus, aquesta infecció pot resultar fatal per a alguns grups de risc, com ara els nens, embarassades o persones immunodeprimides.

Un dels problemes principals d'aquesta infecció és que pot trigar fins a 3 mesos a incubar-se, per la qual cosa dificulta la tasca d'identificar quins aliments han estat responsables de la contaminació. Tanmateix, la simptomatologia és clau per detectar si s'està patint la infecció o no. Habitualment, els infectats pateixen febre, calfreds, dolors musculars, nàusees i diarrea.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!