Imatge d'una persona repostant

La benzina arriba al preu més alt en setmanes: quant costa omplir el dipòsit

Omplir el dipòsit de benzina és més car després del darrer repunt

El preu de la gasolina i el dièsel ha assolit el preu més alt les últimes setmanes. I és que el preu del dièsel s'ha elevat, segons les últimes dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea fins a 1,592 euros. Mentrestant, la gasolina ja costa 1,644 euros.

Això suposa la major alça de preus des que es va executar el veto a les importacions de productes derivats de petroli rus el passat 5 de febrer.

Estem parlant que el preu de la gasolina ha pujat un 0,74% si ho comparem amb el que costava a primers de març, 1,632 euros.

Aquesta pujada dels últims dies és encara més gran que la que es va registrar a mitjans de febrer. En aquell moment la gasolina va pujar 0,18% i el litre es pagava a 1,636 euros. Malgrat tot, després d'aquesta data, va baixar notablement fins a un 1,33%.

El preu de la gasolina i el dièsel trenca la tendència baixista

Pel que fa al dièsel, la pujada no ha estat tan accentuada com la de la benzina. És veritat que el preu ha pujat un 0,19% comparant-la amb els 1,589 euros que costava el litre la setmana del 10 de març.

Una benzinera
El gasoil s'encareix per primer cop des de fa dos mesos | Pixabay

Com la gasolina, la pujada del gasoil és la més acusada des del final del mes de gener quan va pujar un 0,95% i el litre costava fins a 1,704 euros.

Això sí, aquesta última pujada a mitjans de març ha trencat completament aquesta deriva baixista que ha tingut el dièsel des del febrer. Tot i que el dièsel encara és més barat que la gasolina 'Súper 95'.

I és que és un dels ascensos de preu més accentuats des d'aquest veto a les importacions de derivats del petroli rus. Els analistes posaven sobre la taula un futur molt negre, amb una alça de preus que no he arribat fins a la meitat del març.

Arriba la Setmana Santa i milions de persones necessiten omplir el dipòsit

Uns dies abans que comenci la Setmana Santa encara queda la incògnita de veure si aquesta pujada de preus es manté en el temps. En aquest període, es produeixen milions de desplaçaments i els conductors no tenen més remei que repostar a les benzineres per viatjar pel país.

Indicador de benzina
El preu de la gasolina 'Súper 95' i el dièsel repunten els últims dies | GETTY IMAGES

Les dades publicades fa unes hores en què es recull el preu en 11.000 estacions de servei espanyoles del 7 al 13 de març, donen una dada demolidora. I és que omplir un dipòsit mitjà de 50 litres de gasoil ja costa prop de 80 euros.

Concretament són 79,6 euros, cosa que costa omplir-lo comparant-lo amb els 82,2 als quals puja el cost d'un vehicle amb benzina.

Els preus dels carburants a Espanya estan per sota de la mitjana de la UE

Tot i això, fa un any, el preu dels combustibles era molt més car que l'actual. I és que el litre de dièsel es pagava a 1,817 euros i el de benzina a 1,844.

Dona repostant en una gasolinera
Aquest gest és més car que fa una setmana a les benzineres espanyoles | Getty Images

Si comparem aquests preus amb els que teníem a finals de l'any passat quan encara no havia finalitzat l'ajuda del Govern de 0,20 euros, ara mateix la gasolina és més cara. I el preu del dièsel està una mica per sota.

Comparant-ho amb la resta d'Europa, els preus dels carburants a Espanya estan per sota de la mitjana de la Unió Europea. Al nostre país se situa en un preu de 1,625 euros per litre de gasoil i 1,732 de gasolina.

Pel que fa a l'Eurozona, la mitjana arriba als 1,724 euros per litre de gasoil i 1,785 per litre de gasolina 'Súper 95'. Val a dir que països com Alemanya, Itàlia o França sobrepassen aquestes xifres i els intervals van entre 1,732 i 1,838 euros per al dièsel. I en el cas de la benzina, aquests tenen un rang entre 1.832 i 1.916.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!