Foto d'una dona amb mal de cap.

Aquests coneguts formatges poden provocar mal de cap i urticària

Si pateixes de mal de cap o urticària i t'agrada el formatge, has de conèixer la varietat que pot estar darrere d'aquests símptomes

El mal de cap és una malaltia comuna que pot tenir moltes causes, des de l'estrès fins a la manca de son. Tot i això, una causa menys coneguda de mal de cap és la ingesta de formatges madurats, com els que et descobrirem a continuació.

A qui no li agrada el formatge? Especialment els formatges durs o semidurs, són opcions delicioses ideals com a refrigeri, aperitiu o entrant, sobretot quan els acompanyem d'embotits i de pa.

Encara que els formatges durs i semidurs poden ser deliciosos, poden ser una causa subjacent dels mals de cap en algunes persones. Però, quins són els formatges que més poden afectar i per què?

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quins són els coneguts formatges que provoquen mal de cap o urticària?

S'ha descobert que els formatges durs o semidurs elaborats principalment de llet d'ovella i cabra i de llet crua són els que tendeixen a contenir més quantitat d'histamina acumulada. Dins dels formatges durs que poden ser responsables de mals de cap i urticària, destaquen els següents:

El formatge parmesà és un formatge italià dur i granulat, que sovint es fa servir per ratllar damunt de la pasta. Conté alts nivells d'histamina, cosa que el fa propens a desencadenar mals de cap en algunes persones.

El formatge cheddar és un dels formatges més populars del món i és conegut pel seu sabor fort i cremós. Però també conté una gran quantitat d'histamina.

El mateix passa amb el formatge gouda, una varietat holandesa de formatge semidur que es caracteritza pel seu sabor suau i mantegós. Tot i que no conté alts nivells de tiramina, sí que pot tenir alts nivells de greixos i sodi, la qual cosa pot contribuir als mals de cap.

Foto d'una taula amb diversos formatges
Alguns formatges poden provocar molestos mals de cap (i fins i tot urticària). | Getty Images

Quins altres formatges també poden influir negativament?

La veritat és que els formatges semidurs també poden influir de forma molt negativa. És el que passa amb el formatge feta, una varietat grega semidura que s'elabora amb llet d'ovella o una barreja de llet d'ovella i de cabra.

El formatge roquefort és un formatge blau francès fet de llet d'ovella i madurat en coves de roca calcària. És un formatge molt saborós i distintiu, però també conté alts nivells d'histamina.

Finalment, no hem d'oblidar-nos del formatge blau, que es caracteritza pel seu color blau i el seu sabor fort i salat. Com el roquefort, el formatge blau conté alts nivells d'histamina.

Per què els formatges madurats poden provocar mal de cap?

Els formatges durs o semidurs com el cheddar, el parmesà, el roquefort i el brie contenen un compost anomenat histamina, que es produeix naturalment en alguns aliments durant el procés de maduració.

En algunes persones, la histamina els pot desencadenar mals de cap. La raó darrere d'això és que la tiramina pot desencadenar l'alliberament de certes substàncies químiques al cervell, que poden provocar mal de cap.

A més, els formatges durs i semidurs també contenen alts nivells de sodi, cosa que pot contribuir a la deshidratació, un altre factor que s'ha relacionat amb els mals de cap. De fet, se sap que la histamina pot estar present en altes quantitats a l'interior del formatge, i no tant a l'escorça.

Imatge d'un home amb mal de cap i amb unes ulleres a la mà.
El mal de cap provocat per alguns formatges pot arribar a ser molt molest. | Getty Images

Què podem fer per evitar-ho?

Si t'apassiona el formatge, però sols patir alguns dels problemes o símptomes esmentats, és important limitar la quantitat de formatges durs i semidurs que consumeixes, especialment aquells que contenen histamina.

Al seu lloc, pots optar per formatges frescos i suaus, que contenen nivells més baixos. A més d'optar per l'escorça en les varietats dures i semidures.