Muntatge de safates de carn i data de caducitat d'aliment

Aquests són els productes que pots menjar, tot i que passi la data de caducitat

Moltes vegades, la data només indica un consum preferent

La principal causa que es llenci a les escombraries una gran quantitat de menjar està relacionada amb la data de caducitat. En aquest sentit, són molts els aliments que s'acaben deteriorant amb el pas del temps i que perden bona part de les seves propietats.

De fet, això passa amb aspectes com el color, l'olor i fins i tot el sabor, que poden ser diferents. Per aquest motiu, les empreses fabricants sempre fixen una data màxima de consum.

Tot això pot suposar un perill per als consumidors. En molts casos, consumir un aliment després de la data pot provocar intoxicacions alimentàries. No obstant això, també hi ha altres productes que, si no estan oberts, es poden consumir després.

Aquests aliments sempre s'han de consumir tenint en compte la data

Abans de conèixer quins aliments pots menjar després que passi la data, és important conèixer aquells que sí que has de consumir dins del temps establert. És el cas dels productes molt peribles i amb risc microbiològic.

Muntatge de supermercat amb safata de carn i al costat peix fresc
Cal tenir especial cura amb el peix fresc i la carn | España Diario TIPS, Getty Images, Getty Images Signature, 89Stocker

És a dir, la carn i el peix fresc, per exemple. Aquests aliments sempre s'han de consumir abans de la data estimada de caducitat. De fet, el risc pot aparèixer abans en cas que no s'hagin conservat a la temperatura adequada.

Amb el consum preferent passa una cosa diferent

Per altra banda, també cal conèixer el consum preferent. En aquest cas, la data no és tan estricta. Indica que, a partir de la data, l'aliment pot tenir una pèrdua a nivell sensorial.

És a dir, en pot canviar el sabor o la textura, entre d'altres. Això sí, el consum tardà no presenta cap risc per a la salut. Per això, quan se supera la data, l'aliment continua sent segur. Un cop més, cal tenir en compte que les condicions de conservació s'hagin complert i no pot presentar floridura.

Aquests aliments es poden menjar dies o setmanes després

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris, amb l'objectiu que quedi clar quins aliments sí que es poden consumir després de la data, han dut a terme un llistat que pot ser aclaridor.

Aquests aliments es poden consumir una o dues setmanes després de la data de consum preferent. Entre ells, destaquen productes com els iogurts, els arrossos, els congelats, els refrescos, la melmelada, l'embotit, les patates fregides, les galetes o el pa de motlle.

Dona menjant un iogurt
El iogurt és un producte que pots consumir després de la data sense perill | Getty Images

Hi ha aliments que no tenen data de caducitat

Així mateix, també és important tenir en compte que hi ha alguns aliments que no tenen ni data de caducitat ni tampoc de consum preferent. És el que passa amb alguns com les fruites o les hortalisses fresques, per exemple.

També amb el pa i la brioixeria de consum en 24 hores, així com amb la sal, el vinagre o el sucre. D'altra banda, això també passa amb les begudes alcohòliques que tenen una graduació de més del 10 % del volum.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de LIDL al teu WhatsApp!

Això no vol dir, però, que el pas del temps no afecti les seves propietats, cosa que també cal tenir en ment.

Aspectes a tenir en compte

Els experts llancen una sèrie de recomanacions pel que fa als aliments perquè no es produeixi cap risc sanitari. D'altra banda, també ho fan amb l'objectiu que no es malbarati menjar que, en realitat, no presenta cap mena de problema.

Un altre aspecte que cal tenir en compte i que consideren important és fixar-se en l'embolcall del producte en qüestió. Aquest pot donar una sèrie de pistes sobre si laliment està o no en un estat adequat. En aquest sentit, si l'envàs està inflat o està deteriorat, el seu consum podria comportar algun risc per a la salut. És millor no jugar-se-la.