Imatge d'un senyal de trànsit indicant un radar

Els 5 arguments que pots donar-li a la DGT perquè t'anul·li una multa d'un radar

Al·legar contra les multes per excés de velocitat és possible

Les multes per excés de velocitat mai són ben rebudes. I és que els radars s'han convertit en un dels grans enemics per als conductors, que no sempre estan d'acord amb la imposició d'aquestes sancions automàtiques.

Tot i això, t'interessarà saber que cancel·lar aquests gravàmens és possible. Hi ha certs arguments que pots fer servir perquè Trànsit retiri la multa posada pel radar. Això sí, has d'estar segur de tenir prou motius per al·legar contra el recàrrec, si no és així, hauràs de carregar amb les conseqüències.

Les multes per excés de velocitat van dels 100 als 600 €

Conduir per sobre dels límits permesos és una de les infraccions que més cometen la majoria dels conductors. Segons les dades de la Direcció General de Trànsit (DGT): «Dos de cada tres sancions en vies interurbanes estan directament relacionades amb la velocitat».

Els radars continuen sent un dels punts de captació principals d'aquests incompliments. Les sancions imposades per excés de velocitat poden anar des dels 100 fins als 600 €, depenent de la gravetat. I no només això, sinó que també poden suposar la retirada entre 2 i 6 punts del permís de conduir.

Imatge d'un radar en una carretera.
Els radars són un dels punts de captació d'infraccions principals per excés de velocitat | CEDIDA

Els 5 arguments que funcionen contra les multes per radar

Com bé hem comentat, hi ha la possibilitat de cancel·lar aquestes multes. No obstant això, has d'estar segur que tens motius per fer-ho. Doncs, reclamar vanament contra la sanció suposaria l'eliminació del pagament aviat, amb la qual cosa, no comptaries amb l'opció de pagar només la meitat de l'import.

1. Fotograma dubtós

El primer que s'acostuma a fer en rebre una multa per excés de velocitat és mirar la imatge que l'acompanya. Has de saber que, en alguns casos, aquesta mateixa fotografia es pot convertir en la teva salvació.

Segons s'exposa a l'Ordre ITC/3123/2010, de 26 de novembre, perquè la sanció sigui considerada vàlida, és indispensable que el radar immortalitzi el vehicle mínim en dues ocasions diferents.

Així mateix, un dels fotogrames ha de mostrar «una visió panoràmica del vehicle» i, l'altre, la «placa d'identificació». Si no es compleix aquesta mesura i/o la qualitat de la imatge dona dubtes, el conductor podrà utilitzar-lo com a motiu per al·legar contra la sanció.

2. Dades errònies

A més de la imatge, el document ha d'incloure una altra informació sobre l'infractor i el delicte comès. En aquest sentit, és imprescindible que apareguin identificats el número de la matrícula i el model de vehicle.

Foto d'una autopista
Les multes per excés de velocitat poden anar des dels 100 fins als 600 € | GETTY IMAGES

De la mateixa manera, és important que la infracció estigui ben justificada i que totes les dades concordin amb els fotogrames. En cas de produir-se algun dels supòsits esmentats, el destinatari pot presentar la desestimació de la multa.

3. Marge d'error

Un altre dels arguments que pots fer servir per no haver de pagar la multa té a veure amb el conegut marge d'error. Tots els cinemòmetres tenen un cert marge d'error que, tot i ser molt reduït (3%), es pot elevar fins al 7% en el cas dels radars més antics.

4. Radar defectuós

Tot i que tots els cinemòmetres passen una revisió cada cert període de temps, es pot donar el cas que algun estigui defectuós. D'aquesta manera, si el radar es troba en mal estat o no compta amb la documentació en regla, l'afectat tindrà dret a reclamar la imposició de la multa.

5. Contradicció amb un senyal

Encara que no és gaire habitual, també pot passar que un radar es contradigui amb un senyal de trànsit. És a dir, que el cinemòmetre salti malgrat conduir per sota del límit permès, segons el que indica el senyal. En aquest cas, el conductor podrà recórrer la multa sense cap mena de dubte.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp