Foto d'un carro de la compra.

No t'arruïnis per Nadal i Cap d'Any: els 5 productes que s'encariran molt

Avançat i compra ara tot allò que necessitis de cara al Nadal

El Nadal és a tocar. I en qüestió de dies haurem de començar els preparatius. Com que els preus es disparen durant aquesta època de l'any, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteixen: com més aviat comprem alguns aliments, més aconseguirem estalviar a la cistella de la compra.

Durant aquestes dates tan assenyalades, la carn, el marisc i el peix solen estar molt presents a les nostres taules. El menú possiblement el tenim clar. Tot i això, en algunes llars hi pot haver una certa incertesa pel preu que poden arribar a assolir alguns d'aquests productes.

El consell de l'OCU per la Nit de Nadal: no ho deixis tot per a l'últim moment

Davant la delicada situació econòmica, el més probable és que alguns productes típics de Nadal els hàgim de descartar pel seu elevat preu. En qualsevol cas, seria convenient avançar-se a fer les compres i no deixar-ho tot per a l'últim moment.

Des de l'OCU fan una sèrie de recomanacions tenint en compte els articles més consumits per Nadal entre el 2015 i el 2021. I han arribat a la conclusió que no tots pugen igual de preu.

Imatge difuminada d'una dona comprant amb un carro al supermercat
Les compres de Nadal no s'haurien de deixar per l'últim dia. | Getty Images
 

Detecten que els aliments d'origen animal, com el peix, el marisc i les carns menys freqüents, com el xai, pateixen un increment important. Per la seva banda, l'augment no és tan pronunciat en productes com són les fruites i les verdures, que aconsegueixen mantenir-se amb uns preus estables o amb variacions menors.

El preu del peix i el marisc es dispara

És molt comú que durant el Nadal els productes que més es consumeixin siguin el que més incrementin el seu valor. És el cas, per exemple, de les ostres, angules, percebes i cloïsses. A mesura que més ens acostem a la Nit de Nadal, més s'encareixen.

Però, sens dubte, l'aliment que més eleva el valor és el goràs o besuc de fonera, que puja fins a un 40%, segons l'OCU. Tampoc no es queda enrere en aquesta classificació el lluç, que registra una pujada del 30%. La solució que ens plantegen és adquirir-los ja per congelar-los i així evitar pagar més.

El mateix recomanen amb els mol·luscs i mariscs, com les cloïsses o percebes. Com més aviat es comprin, millor. Però cal dir que no tots els productes del mar patiran aquestes pujades. És el cas, per exemple, dels llagostins o el llobarro, que es mantenen amb uns preus semblants.

La carn que més puja de preu

Pel que fa a les carns, el producte estrella que sol estar present a la majoria de les llars és el xai. Això fa que el seu preu s'infli a mesura que ens aproximem a les celebracions nadalenques. Tot i que asseguren que no pujarà tant de preu com el marisc, és preferible ser previsor sempre que es pugui.

Foto de tres talls de carn de porc a la graella.
La carn és molt fàcil de congelar i molts aprofiten per comprar-la ara. | Getty Images
 

S'estima que la pujada de preus arribi al 4% aquests dies. Per la seva banda, el rodó de vedella farà el mateix en un 3%. No són increments gaire importants. Un altre producte estrella és el pernil.

En aquest sentit, els experts consideren que és més complicat de preveure el seu cost. En qualsevol cas, recomanen comprar-lo com més aviat millor per no emportar-nos ensurts.

Els productes que mantindran els mateixos preus

Les fruites i verdures són els productes que menys variacions experimentaran aquest mes. Posen l'exemple de la col llombarda, que a l'últim lustre amb prou feines ha patit increments de preu. Sol fer-se servir a les amanides i no arriba als 2 euros el quilo.

L'única fruita que sí que pot experimentar un augment és la pinya. A l'OCU detecten que sol pujar de preu  al llarg del pont de la Constitució, per baixar els dies principals. Per això, tampoc no cal anticipar-se a la compra.