Muntatge de multa posada en un cotxe i eines de taller

Si no pares atenció, acabaràs al taller: la novetat que la DGT posa a les carreteres

Els nous senyals de trànsit de la DGT ja han començat a aparèixer

Des de la Direcció General de Trànsit (DGT) han estat treballant en aquests darrers mesos a renovar i actualitzar els senyals de trànsit. La raó és que l'última actualització de les mateixes es va dur a terme fa ni més ni menys que 18 anys.

No obstant això, en aquests últims anys, des de la DGT han augmentat el nombre de senyals i els han intercalat amb altres de nous. Alguns estan en funcionament, però no apareixen al seu catàleg. Ara, sembla que cal fer lloc a altres de molt nous.

Dents de drac i esquena d'ase, la novetat de les carreteres

Els noms curiosos criden l'atenció de tothom. Per això, des de la DGT han decidit anomenar d'una manera diferent dos dels seus nous senyals. L'objectiu és que tots els conductors acabin coneixent-les. En aquest sentit, n'hi ha dos, les dents de drac i l'esquena d'ase, que ja han captat totes les mirades.

En el cas de l'esquena d'ase, es troben dins dels reductors de velocitat. És a dir, són senyals que obliguen el conductor a reduir la velocitat ràpida. Després, el conductor haurà de circular entre 30 i 50 quilòmetres per hora, segons el tipus de via on s'hagi topat amb el senyal.

Muntatge amb carretera i foto de gual
L'objectiu és que els conductors redueixin la velocitat de manera dràstica. | Getty Images, PixaBay

D'altra banda, les esquenes d'ase són unes elevacions que apareixen a la calçada i que s'identifiquen a través de tres triangles que apunten directament cap al carril pel qual està circulant el conductor.

Així és l'esquena d'ase: cal acostumar-s'hi

L'objectiu últim de l'esquena d'ase és que el conductor pugui percebre sens dubte l'elevació de la calçada que l'espera. Com que està feta de formigó i coberta d'asfalt, aquesta es podria confondre. Per això, n'hi ha algunes que s'han col·locat en color vermell.

L'esquena d'ase no és res més que una elevació que té rampa de descens i d'ascens. A la part superior no té altiplà, sinó una forma circular. Aquesta és la raó per la qual rep aquest nom.

Aquests senyals han de comptar amb una alçada màxima de 7 centímetres. No obstant això, de manera general, solen mesurar-ne 6. Pel que fa a la longitud, ha de ser de 4 metres com a màxim.

No et confonguis: no són passos de vianants elevats

En aquest aspecte, una altra de les coses que cal tenir en compte és que les esquenes d'ase no són passos de vianants elevats. Per això, és crucial no confondre'ls. Són semblants quant a la seva forma, però aquestes compten amb un altiplà sobre el qual es pinta el pas de zebra.

Vianants en un pas de zebra
No cal confondre l'esquena d'ase amb els passos de zebra elevats. | Getty Images

Així mateix, dins de les condicions apareix que han de tenir abocador i que la separació entre dues consecutives ha de ser d'entre 50 i 200 metres.

A més, quan les trobes, has de reduir la velocitat i passar a poc a poc. En cas contrari, podries patir una avaria, com ara rebentar un amortidor o el càrter del vehicle, cosa que podria fer que acabis directament al taller.

Dents de drac, una altra novetat important

Pel que fa a les dents de drac, aquest és un altre dels senyals que la DGT ha afegit de forma recent. Són unes marques viàries en forma de triangle que es pinten sobre els marges del carril.

En aquest cas, l'objectiu és captar l'atenció dels conductors per avisar-los que s'acosten a un pas de vianants. La seva funció és crear una il·lusió òptica que fa que el carril sembli més estret. Així, els conductors redueixen la velocitat. Aquests senyals solen tenir una longitud de 30 metres i també es poden trobar en trams amb alta concentració d'accidents o en punts negres d'algunes carreteres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!