Foto d'un metge amb un munt de pastilles blaves, verdes i blanques a la mà.

Les autoritats sanitàries envien una alerta sobre un fàrmac molt usat contra la tos

Aquests medicaments s'han de retirar del mercat tan aviat com sigui possible

L'Agència Europea de Medicaments, coneguda com a EMA, ha demanat a través d'un comunicat la retirada del mercat de certs medicaments. En concret, aquells que es fan servir per combatre la tos seca que tinguin un component ara dubtós.

Amb l'arribada de l'hivern, és normal que cada cop hi hagi més casos de tos. Això fa que la demanda de medicaments específics augmenti, tant al metge com a les farmàcies. Ara des de l'EMA ha arribat una alerta.

Per aquest motiu, en cas que tinguis un medicament d'aquest tipus a casa, el millor és que no el tornis a utilitzar. De fet, des de l'agència ja s'han encarregat de posar en coneixement de tots els professionals retirar-los perquè no ho receptin.

Aquest és el fàrmac sobre el qual s'ha llançat l'advertiment

Des del Comitè per a l'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància, s'ha recomanat retirar alguns medicaments que es fan servir tant en nens com en adults.

Perfectes per lluitar contra els símptomes de la grip i el refredat, ara s'han convertit en un dels fàrmacs vetats per l'organisme. La raó és que contenen folcodina i sembla que no acaba de ser segura per a la nostra salut.

Foto d'una dona tapada amb una manta mentre fa servir un ordinador i tus.
Els medicaments per la tos amb folcodina, retirats per l'EMA. | GETTY IMAGES
 

Quin ha estat el motiu de la seva retirada

La raó per la qual aquests fàrmacs s'han retirat és perquè sembla que poden produir risc a desenvolupar certes reaccions anafilàctiques. És a dir, no acaben de ser del tot segurs per distribuir-los.

El PRAC va dur a terme una avaluació de les dades de seguretat després de la seva comercialització. Aquests van demostrar que l'ús de fàrmacs que continguessin folcodina dotze mesos abans d'una anestèsia general amb agents bloquejadors neuromusculars pot portar problemes.

Concretament, poden suposar un factor de risc a l'hora de desenvolupar una reacció anafilàctica. En altres paraules, poden produir reaccions al·lèrgiques de caràcter greu.

Com que no ha estat possible identificar cap mesura efectiva per disminuir aquest risc, la decisió és clara. Des de les autoritats sanitàries recomanen que els medicaments que contenen folcodina es retirin del mercat de la Unió Europea. Això vol dir que, ben aviat, no estaran disponibles ni amb recepta mèdica ni tampoc per a la compra lliure per part dels pacients.

Què és la folcodina, el fàrmac retirat

La folcodina es defineix com un opiaci que es fa servir per tractar la tos no productiva o seca, tant en els nens com en els adults. A més, la seva manera d'actuació se centra de manera directa al cervell. El que fa és deprimir el reflex tussigen reduint els senyals nerviosos que arriben fins als músculs que s'impliquen durant la tos.

Foto d'un metge amb un grapat de càpsules blanques i vermelles a la mà.
Els fàrmacs amb folcodina es fan servir des de 1950. | GETTY IMAGES
 

D'altra banda, la folcodina es fa servir en aquesta mena de medicaments des del 1950. Per tant, actualment estan aprovats en països de la Unió Europea, com França, Bèlgica, Irlanda, Malta, Eslovènia o Espanya, entre d'altres.

Estan disponibles, així mateix, en forma de solucions orals, de xarops, supositoris i càpsules. A més, compten amb diferents noms, tant comercials com genèrics. La seva popularitat ha estat molt alta fins ara. Encara que, fins avui, es podien adquirir amb recepta mèdica o sense, això ara canviarà, després que hagi sortit a la llum la nova norma.

Això han de fer els professionals

D'altra banda, des de les autoritats adverteixen els professionals de la salut que han de tenir en compte altres alternatives apropiades. A més, han d'aconsellar als seus pacients perquè no prenguin cap mena de medicament que pugui contenir folcodina.

Així mateix, els professionals han de comprovar si els pacients que se sotmetran a una anestèsia general han pres medicaments amb folcodina durant els dotze mesos anteriors. En cas afirmatiu, cal tenir en compte el risc que hi ha que es donin reaccions anafilàctiques en aquests pacients.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp