Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Trossos d'una rajola de xocolata

Les autoritats demanen no consumir una popular xocolata del supermercat a Espanya

El producte conté una proteïna no especificada en l'etiquetatge que pot provocar problemes a persones intolerants

Trossos d'una rajola de xocolata
Les autoritats demanen no consumir una popular xocolata del supermercat a Espanya | Catalunya Diari

Les autoritats sanitàries espanyoles han llançat un avís al voltant d'un producte de xocolata que podria incloure un component que no figura en l'etiquetatge. D'aquesta manera, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), dependent del Ministeri de Consum, ha publicat l'alerta en relació amb la presència de beta-lactoglobulina, una proteïna del sèrum de la llet de vaca que ha d'anar degudament etiquetada si s'utilitza per a l'elaboració d'un producte, ja que pot provocar problemes per a les persones intolerants a la lactosa o a les persones al·lèrgiques.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

De fet, l'alerta afecta el producte de xocolata de la marca 'Little Love Dark Vanilla', venut en unitats de 65 grams i amb data de consum preferent del 6 de juliol del 2021, en concret, el lot afectat per l'alerta és el 200706DV. L'alerta va arribar a Espanya a través d'una notificació de les autoritats sanitàries dels Països Baixos, on s'ha fabricat el producte, a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF), i Consum ha emès un avís per a les diferents comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).

AESAN ha assenyalat que «com a mesura de precaució, es recomana a aquells consumidors al·lèrgics i/o intolerants a la proteïna de la llet, que poguessin tenir el producte anteriorment esmentat en les seves llars, que s'abstinguin de consumir-lo», i ha assenyalat que per ara el producte només s'havia distribuït a Andalusia.

Per a la resta de la població que no pateix intolerància o al·lèrgia a la proteïna de la llet, el consum d'aquest producte és perfectament segur i no comportaria cap mena de problema de salut, han recordat també des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

Alerta sanitària per presència de soja i tramussos en flocs d'arròs

L'AESAN ha alertat també d'un altre producte amb presència de components no declarats en l'etiquetatge que, de nou, pot ser perjudicial per a persones al·lèrgiques o intolerants. Es tracta del producte Flocs d'Arròs Integral, de la barca 'Bioprasad', envasat en bosses de 500 grams i que es conserva a temperatura ambient, i que inclouria presència de soja i tramussos que no estan indicats en l'etiquetatge.

L'alerta afecta el lot 200803018, amb data de consum preferent el 30 d'octubre del 2021; i al lot 200313009, amb data de consum preferent entre el 30 de març del 2021 i el 30 d'agost del 2021. Segons la nota de l'AESAN, l'empresa fabricant s'ha posat en contacte amb els seus clients i gestiona la retirada del producte, fabricat a Espanya, pel seu reetiquetat.

L'alerta, en aquest cas, va arribar fins a l'agència a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi d'Informació de la Xarxa d'Alerta Alimentària (SCIRI) per una notificació enviada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que va detectar la presència de soja i tramussos no declarada a l'etiquetatge del producte.

Consum ha enviat la notificació a la resta de comunitats autònomes per a la gestió de l'alerta, i ha demanat a les persones al·lèrgiques o intolerants que no consumeixin el producte si el tenen a casa, alhora que recorda que per a les persones que no tinguin aquests problemes el consum d'aquest producte és segur.

Aquestes alertes se sumen a una tercera que va publicar AESAN al llarg d'aquesta setmana i que afectava productes de pastisseria fabricats a Extremadura. En aquest cas, Sanitat anunciava que els afectats eren tots els productes de l'empresa 'DULCE EXTREMADURA S.L', pel fet que es van trobar «deficiències higièniques i sanitàries» que podien suposar un possible «risc per a la salut pública».