Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'un agent de la Guardia Civil d'esquenes

La Guàrdia Civil avisa de l''estafa Wangiri': si tornes aquesta trucada, et roben

La famosa estafa de l'anomenada perduda augmenta el 2023

Avui dia, cal anar amb molt de compte per no caure en cap mena de frau. I és que els últims temps n'ha aflorat un a causa d'una trucada perduda amb certs prefixos que et poden arruïnar la vida.

Quan la víctima retorna aquesta trucada concreta, els estafadors rebran un cobrament per una tarificació . A aquest tipus de frau se li diu 'estafa Wangiri' i posarem el focus en aquesta perquè no caiguis a les urpes dels amics de l'aliè.

Ha estat la Guàrdia Civil la que ha alertat els ciutadans d'aquest frau . Com sol ser habitual, ho ha fet una altra vegada més a través de les xarxes socials.

'Estafa Wangiri': si retornes aquest tipus de trucada, et poden robar

«Coneixes l'estafa de la trucada perduda? No tornis perdudes d'aquests prefixos: +355 Albània, +225 Costa d'Ivori, +233 Ghana i +234 Nigèria. Et cobraran una tarifació especial», deia el missatge.

Aquest missatge va ser notificat ja fa uns quants anys per la Benemèrita, més concretament cap al 2017. Però, fins fa poc, també ha tornat insistir en un frau en què l' INCEB està més que preocupat per les conseqüències en les víctimes.

L'Institut Nacional de Ciberseguretat assegurava a la web Newtral.es que aquest tipus d'estafa ha tornat amb força durant aquest any. Alhora, des de FACUA s'insisteix que no només estaríem parlant d'aquests prefixos, si no que n'hi ha molts més amb els que aquests estafadors et volen estafar.

La Guàrdia Civil alerta els ciutadans d'una estafa que torna amb força

Quant al desenvolupament d'aquest frau, consisteix en crides d'un sol to. La Guàrdia Civil explica a les seves xarxes socials com «el receptor troba una trucada perduda i  torna la trucada. Li cobra una tarifació especial de què l'estafador se n'emporta una part».

Des de l'INCIBE van comunicar a Newtral.es que almenys dos ciutadans han patit aquest frau durant aquest any i hi ha hagut més de 20 usuaris que han preguntat sobre quins són els problemes de tornar la trucada perduda. Això sí, per sort, cap dels 24 afectats van patir una despesa addicional.

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Molt de compte perquè si tornes una trucada sospitosa, et poden robar | Getty Images

«Si hi ha hagut frau es pot denunciar davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat presentant totes les evidències». O bé «fer una reclamació al banc presentant una còpia de la denúncia per sol·licitar una possible devolució dels diners», aconsella l'INCIBE.

Miguel Ángel Serrano, vicepresident de FACUA, avisa que si un número “té un prefix estrany o diferent del d'Espanya (0034 o +34) ja s'ha de desconfiar».

Sobre això, el membre de FACUA exposa que és millor «no limitar-se només a la llista emesa per la Guàrdia Civil. I és que és una estafa molt barata de fer i es va actualitzant amb el temps”.

Desconfia de trucades de números desconeguts i amb números ocults

A més, Serrano posa el focus en els prefixos internacionals, +803, +806 i +807 com a exemples clars d'aquests números que porten una tarifació especial.

Si no volem caure al parany de la trucada perduda, hem de buscar a Google el número que ens ha sortit a la pantalla. Així, podrem identificar la seva identitat i no tornar la trucada.

Alhora, des de la Policia Nacional també es recomana no respondre a un número de telèfon que no coneguem. D'altra banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana sens dubte desconfiar de les trucades des de números ocults.

A més, sempre que es tingui una trucada d'un número desconegut, és millor no tornar-la per les conseqüències que ens pugui portar.