Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bitllets damunt la taula

El banc avisa Hisenda cada vegada que fas això amb els teus diners

Hisenda controla els moviments bancaris més sospitosos per evitar delictes

L'ús de certs bitllets aixeca força sospites. L'Agència Tributària hi exerceix un control per evitar principalment l'economia submergida. De fet, quan un banc els rep té l'obligació de notificar-ho.

Des de fa temps els bancs es miren amb lupa els bitllets de 500 euros. Els popularment anomenats BinLaden. Encara que estiguessin força anys amagats, sembla que ara tornen a aflorar i a circular amb total normalitat. En qualsevol cas, les entitats financeres els van apartant.

Quan arriben al banc els retiren de la circulació i «ja ha deixat d'emetre's» pels bancs centrals. Així ho aclareix el president del sindicat Gestha de tècnics d'Hisenda, Carlos Cruzado. Es mostra una mica sorprès pel que està passant amb els de 200 euros.

Estaven utilitzant-se com a substituts dels de 500, però no troba «una explicació per a les dades de retirada del bitllet de 200». El paper de moneda amb un valor tan elevat sempre s'ha associat als diners negres i a l'àmbit dels delictes.

Per què hi comença a haver tants bitllets de 500 euros?

Ningú esperava que els bitllets de 500 i 200 euros sorgissin darrerament en els volums en què ho està realitzant. Això fa que hi hagi certa preocupació entre els equips de la lluita contra el frau tributari. Fins ara estava ocult, però ara se'n comença a fer ús.

Tot de bitllets i monedes
Els bitllets de 500 i 200 euros comencen a aflorar els darrers anys | Canva

Val a dir que la normativa fiscal redueix als 1000 euros els pagaments en efectiu. S'ampliaria fins als 10.000 per als estrangers i sempre que sigui per a activitats alienes a l'àmbit empresarial. Si no compleixen aquestes exigències, les multes arribarien a assolir fins al 25% del valor de la transacció.

Sospiten que s'han reactivat els canals de circulació dels diners submergits. Sobretot després de la proliferació d'altres mètodes de pagament com ara les targetes de crèdit o operacions electròniques, que són més fàcilment rastrejables per Hisenda.

El diner negre torna a ser molt utilitzat

«Els diners 'B' es tornen a manejar molt», indiquen fonts jurídiques al diari Público. Sostenen que la gent «ho accepta perquè l''A' es troba molt pressionat». Quan s'obliga a reduir els preus «mitjançant impostos sorgeix l'estraperlo», afegeixen.

Aprecien com es tornen a activar alguns dels circuits pels quals es movien aquestes monedes de paper amb alt valor. Expliquen que «el 'B' s'utilitza per quadrar operacions, sigui a l'alça o a la baixa. Això indica que una part del mercat s'està separant del format oficial».

Altres factors que porten a treure els bitllets de 500 i 200 euros

En qualsevol cas, detecten que hi ha altres motius pels quals estan traient al mercat els bitllets de 500 euros. En primer lloc ho responsabilitzen a la caiguda de moltes empreses. Els seus propietaris es veuen en l'obligació de recórrer a les reserves ocultes.

Els utilitzen per a les despeses domèstiques, però també per conservar l'activitat dels seus negocis. Moltes vegades es veuen donats a això a causa dels retards que hi ha per accedir als préstecs.

A més, a això se li uneix la modificació que patiran en el format els bitllets, des dels de 5 euros fins als de 200. En qüestió de més d'un any, el Banc Central Europeu té previst afrontar un redisseny. Això amenaça de deixar fora de la circulació molt dels diners negres que roman amagat.

Fonts d'Hisenda es mostren sorpreses per l'alt nivell de despesa de bitllets d'alta denominació. Fins ara, aquest paper de moneda va estar ocult, «fora de circulació», però «ara surten en petites quantitats, d'un en un». El rècord dels bitllets de 500 euros es va assolir el juliol del 2007, perquè en plena bombolla immobiliària el seu valor conjunt va assolir els 56.955 milions d'euros.