Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona amb bosses de compra en un centre comercial.

Què és el Black Friday, quan se celebra i quin és el seu origen

Resolem algunes qüestions sobre el Black Friday: què és, quan se celebra, quin és el seu origen i quines particularitats té a Mèxic i Espanya

El Black Friday, aquell ‘divendres negre’ que no ofereix un respir al consumidor amb productes tan rebaixats que és impossible no treure la cartera. Però, sabem realment què és el Black Friday i quin és l’origen d’aquesta tradició prenadalenca? Us oferim algunes respostes perquè el Black Friday no t’agafi desprevingut al novembre.

Què és el Black Friday?

Segons termes comercials, el Black Friday és el dia en què s’inaugura la temporada de compres nadalenques. Durant 24 hores, podem trobar rebaixes a la majoria de botigues minoristes i grans magatzems. En els darrers temps, aquesta tradició s’ha estès al comerç electrònic. Tanmateix, les botigues ‘online’ aposten més pel Cyber Monday, que se celebra el dilluns següent al Dia d’Acció de Gràcies, després del Black Friday.

Quan se celebra?

El Black Friday se celebra el divendres després del Dia d’Acció de Gràcies dels Estats Units, que alhora és el quart dijous de novembre. No obstant això, normalment, el divendres negre té lloc el 23 de novembre, així que alguns comerços prolonguen les rebaixes als dies posteriors, amb campanyes com el Black Weekend.

Foto d'una noia amb tres bosses de compra.
El Black Friday aporta molts guanys als comerços | Getty Images

Quin és l’origen?

L’origen del Black Friday es remunta a la dècada dels anys 60 als Estats Units. El divendres posterior a Acció de Gràcies es va notar una afluència massiva de gent als carrers i a les botigues, cosa que va ser interpretada com una oportunitat d’augmentar vendes pels grans magatzems. Diverses fonts assenyalen que la primera ciutat que va instaurar aquesta tradició va ser Filadèlfia, encara que ràpidament es va estendre pels Estats Units i, en els darrers temps, als comerços de tot el món.

Alguns experts fan referència al canvi en els comptes d’alguns comerços per aquestes dates, que passen de nombres vermells a negres gràcies al superàvit del Black Friday. D’aquí el terme ‘divendres negre’.

El Black Friday a Espanya

A Espanya, el Black Friday es va instaurar definitivament a mitjans de 2012, quan el govern de Mariano Rajoy va decidir liberalitzar les campanyes de rebaixes, cedint la responsabilitat de la durada i el tamany als comerciants. A partir de llavors, els empresaris van desenvolupar una estratègia per omplir el calendari d’esdeveniments comercials.

Sent així, les rebaixes més importants se situen a finals de juny i principis de l’hivern. Posteriorment arriben les conegudes ‘mid season’ o rebaixes de mitjans de temporada. Les ‘mid season’ comencen gairebé a finals de l’època d’estiu i acaben quan comença el Black Friday. La diferència entre unes i altres rebaixes rau en la importància que se’ls dona i les respectives campanyes de màrqueting. En qualsevol cas, sempre hi ha un reclam per al consumidor.

L’any 2015, la crisi econòmica a Espanya va fer que els clients centressin les seves compres en aquesta època de descomptes, consolidant la tradició estatunidenca. 

El Black Friday a Mèxic

Als països llatinoamericans la tradició no està tan consolidada. Un exemple clar és Mèxic, on el 2011 es crea la iniciativa ‘El Buen Fin’, un cap de setmana de novembre en què molts establiments llancen ofertes i promocions i ofereixen crèdit sense interessos. És clar, ‘El Buen Fin’ està inspirat en el Black Friday, però no comparteix la mateixa data. L’objectiu del Consell Coordinador Empresarial és reactivar l’economia amb la cooperació dels sectors privats i públics. 

No obstant això, alguns posen en dubte la utilitat d’aquesta iniciativa. Mèxic no segueix la mateixa tendència comercial que els Estats Units perquè no tenen un canvi de temporada com a tal. La roba de tardor pot seguir vigent durant tot l’hivern i el consumidor no té necessitat de compra.

Primer pla d'una tecla d'ordinador i un carret de la compra.
El Black Friday també ha arribat fins al comerç digital | CatalunyaDiari

Conclusió: per què se celebra actualment?

Més enllà del seu origen, el Black Friday ha resultat ser efectiu per als negocis i grans superfícies en el context econòmic actual. Per una banda, anima al consumidor a reprendre la despesa després d’un llarg període sense rebaixes i el prepara per a les campanyes comercials de Nadal. Per a l’empresari, és una excusa perfecta per liquidar l’’stock’ de tardor. 

De l’altra banda, aquest dia es presenta com l’ocasió perfecta per realitzar ofertes del tipus ‘doorbusters’, és a dir, productes disponibles per un temps limitat i amb un ‘stock’ limitat. Això dona peu a una caça de gangues per part dels consumidors que pot resultar frenètica. 

En l’actualitat, els consumidors tendeixen a comparar preus i promocions amb més antelació. Responent a aquesta demanda, molts comerços anticipen el Black Friday fins i tot a les primeres setmanes de novembre. Un altre dels motius d’aquest canvi és la por a quedar-se darrere respecte a la competència. Un dels primers a fomentar aquesta pràctica va ser Amazon, anunciant ofertes des de l’1 de novembre.