Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de bombones de butà.

Bombona de butà: un expert envia un truc per aconseguir que duri més temps

La bombona de butà es troba pels núvols

El preu de la bombona de butà, com passa amb l'electricitat, el gas o els combustibles, es troba pels núvols. Només les mesures de contenció que posa en pràctica el Govern aconsegueixen evitar que es dispari encara més. Això sí, un expert ha ofert un truc per allargar-ne més l'ús.

Igual que hi ha claus per rebaixar la factura de la llum, també hi ha actuacions que ens permetran utilitzar durant més temps la bombona. I això pot suposar tot un alleugeriment per a la butxaca de molts espanyols, molt castigats pel notable increment dels preus.

Pepe Torregrosa, de la Junta Directiva d'Instal·ladors de Granada, assenyala al diari Ideal una sèrie de recomanacions en aquest sentit. Explica que «és clar que és possible estalviar en el consum de gas butà i propà». I posa l'exemple d'un «vehicle en perfecte estat», que acabarà gastant «menys i amb les instal·lacions d'aquest tipus de gas passa igual».

Què he de fer per allargar l'ús de la bombona de butà?

Aquest expert indica que perquè duri més la bombona caldrà comprovar-ne un petit detall. En concret que hi hagi «una bona combustió», ja que en cas contrari el consum es dispararia.

Com és lògic, la instal·lació s'ha de revisar amb certa regularitat per tenir constància que es troba en perfecte estat. A més, caldria comprovar que la combustió sigui bona, cosa que resulta força fàcil de saber.

Bombona de butà
Hi ha altres maneres d'estalviar amb les bombones | Europa Press

Per això, Torregrosa apunta que «només cal mirar el color de la flama dels aparells». En cas que la flama sigui blava «és que la combustió és bona». Tot i això, quan sigui de «color taronja o groga és que alguna cosa va malament».

Un altre truc a tenir en compte

Aquest directiu de l'Associació d'Instal·ladors de Granada revela que el gas usat també influeix en la durada i el rendiment. En general, quan s'utilitza butà aquest tipus d'energia es consumeix en bombones. Però posa sobre la taula l'opció de fer servir el propà.

Explica que «els aparells normalment estan preparats tant pel gas butà com pel propà». Destaca aquesta darrera proposta perquè «gasifica més» i permet aprofitar molt millor l'ampolla. Proposa sobretot el propà a zones fredes.

El preu de la bombona de butà

Fa unes quantes setmanes el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) comunicava el nou preu de la bombona de butà. Des del 15 de novembre passat els usuaris d'aquest tipus d'energia respiren una mica més alleujats. Va patir un descens del 5%, passant a costar 18,58 euros.

Això suposa un euro menys del que es pagava els últims mesos. Aquest preu es mantindrà fins a la revisió bimestral següent que tindrà lloc el 17 de gener. Per tant, començaran l'any amb les tarifes congelades, encara que això podria ser per molt poc temps.

L'Executiu va prendre aquesta mesura amb l'ànim que les llars no notessin en excés l'impacte econòmic a causa de l'augment dels combustibles. Per mitjà d'una resolució, la Direcció General de Política Energètica i Mines va reclamar aquesta baixada.

Un butaner descarregant una bombona d'un camió
El preu de la bombona és ara a 18,58 euros | Europa Press

Aquesta reducció en el preu de la bombona de butà es deu bàsicament a un motiu. Aquest bimestre la cotització de les primeres matèries va caure un 10%. I això que el preu del dòlar i del transport van continuar augmentant.

El valor de la bombona es fixa segons el cost de les primeres matèries i el tipus de canvi entre el dòlar i l'euro. En aquests moments, al nostre país es consumeixen 68 milions de gasos liquats del petroli envasat. També se'l coneix com a GLP.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp