La carn, les fruites, les verdures o els llegums són aliments que han d'estar presents en la dieta de qualsevol persona per tenir una salut envejable. I més ara en temps de pandèmia.
No obstant això, cal saber que alguns productes no són recomanables per a determinats sectors de la població. Així, per exemple, cal tenir present que hi ha una carn que no està recomanada ni per a embarassades ni per a nens de menys de 7 anys. Ens estem referint, en concret, a la carn de caça silvestre.
La recomanació sobre la carn de caça silvestre
L'AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) ha estat qui ha advertit ara dels riscos d'incloure l'esmentada carn en la dieta d'aquests sectors de població.
En concret, ha actualitzat les seves recomanacions pel que fa a aquesta, com han fet altres països europeus. Així ha procedit a determinar que si es recomana no menjar carn de caça silvestre, és perquè pertany a animals que han estat abatuts amb plom.
I és que aquesta munició es fragmenta i provoca que estigui present tant a la zona de l'impacte com en altres parts. I això acaba produint la ingesta per part de l'humà.
Els riscos de menjar la carn de caça silvestre abatuda amb plom
El que es pugui menjar plom quan s'ingereix aquesta carn silvestre resulta realment nociu per a la salut, ja que aquest és contaminant. Això ho ha donat a conèixer l'AESAN, que també ha indicat que la toxicitat pot afectar el cervell o al sistema nerviós central.
A més, ha posat èmfasi a ressaltar que «els compostos inorgànics de plom han estat classificats per l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) com 2A (probablement carcinògens per als humans)».
Embarassades i nens no han de prendre-
Precisament per tot això s'ha vingut a determinar que hi ha dos grups de població que, en concret, no poden menjar aquesta carn silvestre abatuda amb plom. Ens estem referint a les embarassades i als nens de menys de 7 anys. I és que s'ha descobert que tant els fetus com els petits són molt sensibles a la toxicitat d'aquest metall.
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha volgut, de la mateixa manera, deixar clar que s'està fent referència a la carn de caça silvestre abatuda amb plom. Per a això ha exposat que la resta de carn de caça té propietats òptimes per a la salut. Així, ha indicat que aporta a l'organisme una gran quantitat de micronutrients o que és magra, pel que resulta molt sana. Això sense oblidar que a més atorga proteïnes d'un alt valor.
Altres recomanacions sobre la carn de caça
A més de tot això, no podem passar per alt que s'han donat altres consells generals per evitar córrer risc amb aquesta mena de carn:
- És ideal no preparar la mateixa en escabetx, ja que el plom es transfereix fàcilment al vinagre.
- A l'hora d'elaborar-la, primer cal eliminar la zona on va rebre l'impacte l'animal i on hi hagi restes de plom o ossos.
- En cap cas cal rentar la carn, si abans no s'ha fet el pas d'acabar amb l'àrea on es va rebre el tret. És clar, si es passa per aigua prèviament, es contamina de plom tota la peça de carn en si.
- Si s'ha preparat picada, cal netejar a fons la picadora entre una peça i l'altra per evitar que totes s'acabin contaminant.
- A l'hora de menjar carn de caça és recomanable no apostar per la d'autoconsum. És millor adquirir-la mitjançant canals especialitzats i legislats. Per què? Perquè compten amb detectors, que descobreixen l'existència de metalls, i perquè no recorren a la munició per abatre els animals.
Nuevas RECOMENDACIONES de AESAN para el autoCONSUMO de carne de caza silvestre por presencia de PLOMO.
— AESAN (@AESAN_gob_es) January 13, 2021
Revisa la infografía.
https://t.co/6EfINHS3tIpic.twitter.com/jS7VNGBWTV