Carn de porc

La carn que has menjat aquests dies i és un autèntic perill: un gran risc

Aquesta és la carn amb què has de tenir molta cura, si no vols intoxicar-te

La forma de menjar carn pot ser molt variada. Hi ha persones a qui els agrada el sabor de la carn ben feta i no confien en la carn crua. Mentre que hi ha altres persones que només la poden menjar molt poc feta.

Depèn dels gustos i les preferències que tingui cadascú. Però la veritat és que no tot s'hi val amb la carn. En concret, hi ha un tipus de carn amb què no es pot jugar, ja que pot ser un gran perill per a la salut.

Aquesta és la carn que és un gran risc i has d'evitar

La carn de la que parlem és la del porc. No podem negar que és un aliment deliciós i molt gustós. No obstant, el seu principal problema, més enllà de les parts greixoses, és que sota cap concepte es pot menjar crua. De fet, qui no ha escoltat mai que hem de cuinar molt bé la carn de porc?

Doncs és totalment cert, ja que aquesta carn és una de les que comporta més risc. De fet, moltes persones que han consumit carn de porc sense la seva deguda cocció han acabat patint algun tipus d' intoxicació.

Primer pla carn
Has d'evitar menjar carn crua de porc | Getty Images

Així, a diferència del bistec, que sí que es pot menjar si no està del tot fet, la carn de porc s'ha de consumir ben feta. I això és així perquè la carn que ve d'aquests animals és propensa a contaminar-se per microorganismes. Moltes ho són, però la de porc és més fàcil que altres tipus de carn.

Així doncs, el porc pot contenir paràsits i bacteris. Això fa que, quan no es consumeix de manera correcta, sigui molt més fàcil transmetre aquests organismes a la persona que l'ingereix. Això en alguns casos pot comportar malalties molt serioses.

Què pot provocar al nostre organisme la carn de porc crua?

Una de les infeccions que més sol provocar la ingesta de carn de porc és la triquinosi. Aquest tipus d'infecció és provocada per un paràsit microscòpic, el qual utilitza el cos del porc per allotjar-se: viure i reproduir-se contínuament.

Paella amb carn
La carn de porc s'ha de menjar ben feta | Getty Images

Quan una persona ingereix aquest tipus de carn amb aquest paràsit a dins és molt perillós. Això és perquè les larves acaben madurant i transformant-se en cucs adults al cap de poques setmanes. Finalment, aquests es van desplaçant per diferents teixits del cos, inclosos els musculars.

Els símptomes de la infecció per triquinosi varien segons la quantitat de larves que hi havia a la carn. En els casos més lleus pot no causar cap mena de símptomes reconeixibles. No obstant això, de vegades, i si la persona afectada ha menjat molta carn, és possible que pateixi els símptomes següents: diarrea, dolor abdominal, fatiga, nàusees i vòmits.

Passada una setmana de la infecció, els paràsits es continuen reproduint i produeixen larves que s'introdueixen al múscul i altres teixits. Aquesta greu invasió és força probable que causi febre alta, dolor muscular i de cap. A més de inflor a la cara, conjuntivitis i debilitat.

Com evitar i prevenir la triquinosi?

Carn de porc congelada
Congela la carn de porc per evitar intoxicacions | Getty Images

Hi ha un mètode molt usat que és una gran mesura preventiva per a la triquinosi. Es tracta de congelar la carn de porc que comprem el mateix dia i durant uns quants dies.

D'aquesta manera, la larva acabarà morint. Tot i que és important ressaltar que no serveix de res quan la carn està infectada per bacteris i altres microorganismes.

El millor és sempre cuinar bé la carn fins que quedi molt feta. Així que si ets dels que menja la carn molt feta no tindràs cap problema. Si t'agrada crua, sempre pots optar per altres carn o, encara millor, pensar seriosament a modificar aquest hàbit.

Sigui com sigui, si després de dinar carn crua o poc feta s'experimenten alguns dels símptomes que hem anomenat, el millor és acudir a un centre de salut.