Imatge ampliada d'un enciam

La verdura del futur que acaben de descobrir i que acabarem menjant a Catalunya

No et perdis la nova verdura que t'ajudarà a tenir els ossos forts

La NASA s'està preparant per a enviar humans a Mart a la dècada de 2030. La missió, que durarà més de dos anys, exposarà els astronautes a un període elevat de microgravetat, cosa que pot portar a perdre massa als ossos. Per a prevenir aquesta situació, els científics han treballat molt a l'hora de desenvolupar aliments útils.

En aquest sentit, han creat un tipus de verdura que no té res a veure amb les que coneixem. O sí, pel que fa a la forma i l'aspecte que té. I és que els científics nord-americans han desenvolupat un enciam transgènic que produeix una hormona capaç d'estimular els ossos.

Es tracta d'una verdura que els astronautes podran cultivar sense cap problema a l'espai i que pot prevenir la pèrdua òssia millor. Serà tan fàcil com menjar-se un plat gran d'amanida, cosa que és recomanable per a tothom. Aquest enciam, a més, podria ajudar a prevenir l'osteoporosi a les zones de la terra amb recursos limitats, segons els investigadors.

Què passa amb la massa òssia dels astronautes?

Els viatges espacials, més enllà de la imatge idíl·lica que ens ha arribat a través de les pel·lícules, suposen grans desafiaments físics. Els estudis duts a terme en astronautes que havien participat en missions espacials similars van demostrar una pèrdua de més de l'1% de la massa òssia.

A més, aquest debilitament dels ossos, conegut com osteopènia, empitjora cada mes que passen a l'espai. Amb l'objectiu de mantenir els ossos forts, els astronautes se sotmeten a rutines d'exercici. No obstant això,  és una solució a curt termini.

Representació gràfica de l'osteoporosi
Els llargs viatges espacials tenen conseqüències importants en la salut dels ossos | Getty Images

En un futur proper s'espera que estiguin més de sis mesos fora, no sols de la Terra, sinó de la mateixa Estació Espacial Internacional. Només per arribar a Mart, el nostre planeta veí, es triguen uns deu mesos, cosa que fa que qualsevol esforç físic sigui inútil.

A tot això cal sumar-hi el fet que els astronautes es quedarien a Mart aproximadament un any per a estudiar-lo. En total, uns tres anys de viatge, amb conseqüències molt importants per al físic. Els científics són conscients que, estan tant de temps fora, es tornaran molt més vulnerables a l'osteopènia i, més tard, a l'osteoporosi.

Els investigadors desenvolupen un enciam amb propietats úniques

Amb la finalitat de contrarestar aquests problemes, els científics fa temps que estudien els efectes d'un fàrmac especial. És un medicament que estimula la formació dels ossos i fins i tot ajuda a restaurar la massa òssia en condicions de microgravetat. El principal problema, però, és que s'ha d'injectar diàriament.

Fora de la Terra, la quantitat de medicaments i xeringues és molt limitat, i transportar-los és molt costós i arriscat. És per això que els científics han trobat la manera que els astronautes experimentin els mateixos efectes mentre gaudeixen d'un vegetal deliciós.

Enciam damunt d'una taula
L'enciam és capaç de produir una hormona essencial per a tenir els ossos sans | Getty Images

Es tracta d'un enciam que es pot infectar amb cèl·lules vegetals perquè produeixi l'hormona paratiroïdal humana (PTH). Els estudis més recents indiquen que aquesta nova verdura és capaç de produir entre 10 i 12 mil·ligrams per quilogram d'aquesta hormona.

Una gran esperança

Tot i que, com hem vist, aquest enciam és un invent revolucionari, els investigadors encara l'han de provar, perquè encara no s'ha demostrat que sigui segur. Tot i això, consideren que tindrà un sabor molt similar a l'enciam natural, com la majoria de verdures transgèniques.

Però no tot és tan senzill. Abans que l'enciam transgènic pugui adornar els plats dels astronautes o de la població general, els investigadors han d'optimitzar els nivells d'expressió de PTH-Fc. I també avaluar la capacitat de l'enciam per a prevenir, de manera segura, la pèrdua òssia en animals i, posteriorment, en humans.

En aquest sentit, els experts són optimistes. Creuen que, quan s'enviïn astronautes a Mart, el més probable és que s'utilitzin plantes per a produir fàrmacs i altres compostos beneficiosos.

Per això, molt possiblement, d'aquí a uns anys veurem aquest enciam transgènic amb beneficis únics per, entre altres aspectes, prevenir l'osteopènia i l'osteoporosi. Un problema que, com ja deus saber, afecta seriosament certs grups de persones, sobretot dones que ja tenen la menopausa.