Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de carn picada amb dues cebes.

El motiu pel qual mai hauries de comprar mai carn picada al supermercat

L'OCU assegura que anar a la carnisseria a buscar aquesta mena de producte sempre és molt més segur

La carn picada és un dels recursos que sempre tenim a la nevera. Sobretot els diumenges. El ventall és molt ampli: des d'unes mandonguilles a uns macarrons. D'opcions n'hi ha a cabassos. 

I per què el tenim sempre a casa? Perquè és fàcil de fer, es conserva bé i en trobem a qualsevol supermercat. És aquí, però, en aquest darrer detall, on l'Organització de Consumidors i Usuaris  vol posar especial èmfasi. I és que, sense anar més lluny, argumenten que comprar una safata envasada de carn picada al supermercat és un «mal habit». 

Hamburgueses fent-se en una graella
Fer hamburgueses amb carn picada, una de les màximes del diumenge. | Getty Images

La carn picada envasada: què hi passa?

L'entitat suggereix que comprem la carn picada a la carnisseria i ens oblidem de les safates del supermercat. El per què? Fàcil, per a evitar topar amb sorpreses desagradables a l'hora de trobar-nos més additius que carn al nostre article.

Un estudi dut a terme per l'OCU l'any 2020 s'aturava a analitzar dos tipus de carn picada: la carn picada de boví i la resta de preparats de carn picada. I aquest, deixava entreveure una màxima: la carn picada envasada era de pitjor qualitat i tenia un excés d'afegits.

 

 

Què tenen aquestes carns picades?

Excés de greixos:  Moltes de les safates de carn picada envasada analitzades contenen un 20% de greix. Això es tradueix al fet que el producte posseeix un excés de greix i, per tant, deixa de ser tan saludable com hauria de ser.

Parts de l'animal que no s'haurien de picar:  A l'estudi de la carn picada envasada també s'ha trobat una mala proporció de col·lagen i proteïna. Des de l'OCU han explicat aquest descobriment assumint que la presència de col·lagen desmesurada prové del fet que s'han picat parts de l'animal que no s'haurien d'incloure en aquest producte com ara tendons o cartílags.

Excés d'additius:  L'excés d'additius a la carn picada envasada és habitual després de l'anàlisi realitzada per aquesta associació. Midons, fibres o soja han estat alguns dels elements trobats. A més a més, en aquesta investigació també s'han trobat sulfits en un gran percentatge de les carns estudiades. Això pot ser un element molt perjudicial que sol provocar reaccions molt adverses per a les persones al·lèrgiques.

Presència d'altres carns:  A la carn picada està permès que hi hagi traces d'altres carns en un 1% en aquest tipus de preparats. Tot i això, l'OCU ha trobat percentatges força superiors. Fins a un 3% de les carns, sempre de menys qualitat i baix cost com el pollastre o el porc. Amb aquest modus operandi, els productors s'estalvien costos i s'engreixen el contingut de l'envàs amb productes barrejats i de pitjor qualitat.