Quatre mangueres d'una benzinera

Cepsa, Repsol i Galp comencen a preocupar-se: la benzinera barata que obre les 24 h

Les principals empreses del sector tenen un competidor disposat a donar guerra

Les principals benzineres d'Espanya, com ara Cepsa, Repsol o Galp, tenen motius per preocupar-se. Els ha sorgit un dur competidor que hi va guanyant presència. No només ofereix el combustible a un preu més econòmic, sinó que també manté obertes les seves estacions de servei les 24 hores.

Es tracta de Ballenoil, que ja suma 200 instal·lacions a Espanya després de les últimes obertures a la Comunitat de Madrid. Aquestes xifres la converteixen en la principal benzinera del sector automàtic. La previsió és que continuï amb aquest increment al llarg dels pròxims mesos.

Aquestes estacions de servei tenen la particularitat que es mantenen obertes durant tot el dia, però en horari comercial tenen un empleat. Es calcula que a Espanya hi pot haver unes 12.000 benzineres. La companyia té previst reforçar-hi la seva presència, per això es marca l'objectiu de tancar el 2023 amb 230 estacions més. A mitjà termini es planteja obrir més instal·lacions en aquelles províncies on ja tenen presència: a Andalusia, a Astúries, a Catalunya, a Castella i Lleó, a Madrid, a Galícia, al País Basc, a Múrcia, a Cantàbria o a Extremadura. A més, també pretenen ampliar la seva expansió cap a altres territoris on encara no ofereixen servei.

Imatge d'una persona posant gasolina en un cotxe
Les estacions de servei automàtiques són més econòmiques. | Getty Images

Implantació de millores per facilitar les coses al client

Des de la companyia expliquen que aquesta expansió els ha permès incrementar el nombre de treballadors fins a 305. Això ha estat possible «gràcies a les noves benzineres i a l'ampliació de l'estructura interna amb la millora de l'assistència telemàtica i el servei tècnic».

Destaquen la posada en marxa del centre de control d'explotació (Cecoex), equipat amb l'última tecnologia «per fer més senzilla i eficient la resolució d'incidències i oferir un millor servei al client», indiquen al diari ABC.

Serveis d'interès per als usuaris

Està previst que la majoria d'aquestes estacions de serveis disposin de centres de rentatge de la Ballena Azul. També preveuen l'opció de facilitar la càrrega de vehicles elèctrics. Ara com ara, ja compten amb una mica més de 40 carregadors que han estat instal·lats per Iberdrola i Endesa.

Se'n poden trobar de càrrega ràpida i semi ràpida, que dependrà en certa manera de la localització. Estarà condicionat a la proximitat que hi hagi amb els nuclis urbans. Amb aquests mitjans serà possible dotar un cotxe d'una autonomia de 100 quilòmetres en només 20-30 minuts. Un altre d'objectius d'aquesta empresa és incrementar el servei de càrrega elèctrica a totes les estacions de servei.

Cepsa
Cepsa, Repsol i Galp han de competir contra les benzineres 'low cost'. | Europa Press

La irrupció de les benzineres automàtiques a Espanya

Les estacions de servei automàtiques han anat guanyant terreny a Espanya, sobretot a partir del 2020. Aquest any es van anar suprimint les barreres contràries a la lliure competència a les diferents comunitats. Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana són les que tenen més benzineres d'aquest tipus, però n'hi ha fins a 1.300 al país.

Tot i això, les xifres que acumulen encara estan molt lluny de les d'altres llocs. En el cas de Finlàndia o Dinamarca, les automàtiques suposen una mica més del 60 %. 

Hi ha alguna cosa que els clients valoren molt d'aquest tipus d'estacions. I és que cada any les famílies poden arribar a estalviar al voltant dels 320 € en carburant, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Després d'analitzar més de 10.000 instal·lacions, van arribar a la conclusió que les més econòmiques són BonÀrea, Plenoil, GM Oil, Campsa Express i Petroprix. La rebaixa del preu arriba fins al 8 % si es compara amb Repsol, Cepsa o Galp.

Després de les últimes pujades als preus per la guerra d'Ucraïna, els conductors s'han vist obligats a buscar alternatives. I aquest tipus de benzineres s'han convertit en solucions que cal tenir en compte.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!