Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una canya de cervesa sobre una taula i el fons desenfocat

La cervesa, en perill de desaparèixer a Catalunya: els experts posen data

Els amants de la cervesa podrien rebre una mala notícia molt aviat

Si hi ha una beguda amb veritables adeptes, aquesta és la cervesa. No només és una de les begudes més consumides al llarg de la història, sinó que, a més, sembla no perdre mai la popularitat amb el pas del temps.

Amb tantes marques al mercat, és gairebé impossible no trobar-ne una que t'encanti. A més, cada cop són més les opcions 0,0, convertint-se així és una elecció ideal per a aquells que gaudeixen del seu sabor, però no volen ingerir alcohol. Tot i això, els amants de la cervesa podrien rebre una mala notícia pròximament.

La fi de la cervesa, més a prop del que creiem

Encara que molts no vulguin creure en aquesta possibilitat, la veritat és que la seva producció podria veure's afectada. Tal com ha declarat el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, les fàbriques de cervesa del país podrien patir una disminució parcial o total de producció en unes setmanes o mesos.

I malgrat que ens pensem que aquesta decisió no afecta per res Catalunya, la veritat és que frenar la seva producció suposaria també que deixessin d'arribar cerveses al nostre país. Cal destacar que Mèxic és el principal país exportador de cervesa, per la qual cosa molts països es podrien veure afectats per aquesta decisió.

Primer pla de quatre cerveses
Mèxic encapçala la llista de països exportadors de cervesa. | Getty Images
 

A més, la gran qualitat i sabor de les cerveses mexicanes les converteixen en una de les eleccions més sol·licitades pels consumidors. Es calcula que 1 cervesa de cada 5 exportades prové de Mèxic.

Així mateix, la decisió del president no és casual, ja que se sustenta en els problemes mediambientals que està patint el planeta. La manca de pluja es tradueix en manca d'aigua i restriccions.

Per tant, les fàbriques del nord del seu país ja s'han vist afectades per aquesta decisió. De moment, només es produeix cervesa al sud-est de Mèxic, gràcies a la proximitat a rius com el Grijalva o l'Usumacinta. Tot i això, no s'espera una concessió de permisos als fabricants que es trobin al nord del país.

Una crisi que podria suposar la fi de molts productes

La cervesa, però, no seria l'únic producte que podria desaparèixer del mercat. Tenint en compte la situació en què ens trobem, les alertes no deixen de sonar. A causa de la crisi energètica i la inflació que està patint Europa, aviat serem testimonis dels estralls que causaran aquests fets al mercat.

Un exemple clar és la situació actual del gel. Fins fa només uns mesos, qualsevol persona podia comprar amb total normalitat el gel que volgués. Tot i això, aquest estiu ens estem enfrontant a un desproveïment del producte.

La majoria de fàbriques racionen la seva producció i en la majoria de supermercats hi ha un límit d'adquisició d'una bossa per compra. Encara que això no és el més alarmant, en molts altres comerços és directament impossible trobar alguna bossa de gel.

El pollastre, la pròxima víctima de la situació energètica

Per si no n'hi hagués prou, el sector agrari també ha llançat una advertència per part seva. Es calcula que a partir d'octubre alguns comerços podran experimentar una escassetat de productes carnis, en concret, tots aquells que provinguin del pollastre.

Pollastre
La carn de pollastre també podria patir les conseqüències de la manca d'aigua. | Getty Images
 

La pujada de costos de producció s'ha transformat en una rendibilitat baixa per a la majoria de grangers. I malgrat que els consumidors paguin, aproximadament, un 35% més que fa uns mesos, aquest fet continua sense ser òptim per als productors.

Segons Lorenzo Ramos, secretari d'UPA (Unió de Petits Agricultors i Ramaders): «la rendibilitat s'ha desplomat i ara mateix és inviable la supervivència de les granges».