Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un passadís de supermercat amb un carro

La ciència parla: la 'trampa' que amaguen tots els supermercats de Catalunya i Espanya

Més preocupats per la producció que per la sostenibilitat

Les empreses tenen un paper fonamental en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per poder exercir-ho, a més de dissenyar i aplicar solucions de sostenibilitat als seus processos interns, han d'inspirar als seus proveïdors i clients perquè desenvolupin accions més sostenibles, redueixin els seus impactes mediambientals i millorin el benestar de tots.

L’ODS 12, que es refereix al consum i la producció sostenibles, persegueix, entre altres aspectes, desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental i augmentar l'eficiència dels recursos a través de vuit metes específiques que haurien d'aconseguir-se el 2030.

En un estudi publicat a principis de 2023 ens vam proposar investigar com les empreses del sector detallista alimentari espanyol informen sobre la seva contribució al compliment de l’ODS 12.

El sector de la distribució està molt ben situat per a la promoció de l’ODS 12 en actuar com a punt d'unió entre els productors i els consumidors. A més de desenvolupar les seves pròpies accions a favor de la sostenibilitat, poden influir en els proveïdors (perquè produeixin) i en els consumidors (perquè consumeixin) de manera sostenible.

El disseny de l'estudi

Una manera de tenir una visió del compromís de les empreses amb l’ODS 12 és a través de la comunicació dels seus assoliments i iniciatives en aquesta línia als seus informes de sostenibilitat.

Per a la nostra anàlisi, vam desenvolupar un índex de divulgació amb el qual mesurar el nivell d'informació aportada i vam establir com a llindar d'acceptabilitat un valor del 50%, del màxim possible.

Vam elaborar el nostre índex sobre la base de tres eixos:

  • - La informació de sostenibilitat publicada als comptes anuals de les empreses i resumida a través d'indicadors específics.
  • - Les metes de l’ODS 12.
  • - El SDG Compass, la brúixola dels ODS: una guia per a les empreses sobre com complir amb els ODS, relacionant els indicadors de gestió (petjada generada, cicle de vida del producte, etc.) amb les metes de desenvolupament sostenible.

Posteriorment, vam revisar les memòries de sostenibilitat del 2018 i 2019 de les principals empreses detallistes d'alimentació espanyoles i vam valorar quantitativament la informació aportada sobre la seva contribució a l’ODS 12.

Característiques de la mostra de supermercats espanyols analitzats en l'estudi dels ODS 12.
Característiques de la mostra de supermercats espanyols analitzats. Elaboració pròpia a partir de l’«Informe 2020 del sector de la distribució alimentària a Espanya» | Teresa Vallet-Bellmunt

La taula anterior descriu les característiques de les empreses analitzades que, en conjunt, representen més del 77% de la facturació del sector, el 68,4% de la superfície comercial i el 68% de la plantilla.

Als seus informes, gairebé totes les empreses es mostren sensibilitzades amb el tema de la sostenibilitat i fan referència als 17 objectius de desenvolupament sostenible. A més, sis d'elles declaren expressament estar compromeses amb l’ODS 12.

Informació d'escassa qualitat

Quan ens fixem en la informació de com és el compromís amb el consum i la producció sostenible, els resultats mostren que les empreses espanyoles de distribució alimentària no comuniquen adequadament els seus assoliments en relació amb l’ODS 12.

Amb xifres mitjanes de 30% i 34% en cadascun dels anys examinats, queden lluny d'aconseguir el llindar de 50% de divulgació acceptable establert en el nostre marc de puntuació.

Gràfic dels comerços detallistes espanyols d'alimentació en la divulgació de l'ODS 12
Comerços detallistes espanyols d’alimentació. Divulgació de l’ODS 12 | Teresa Vallet-Bellmunt

Poca transparència econòmica

Les empreses divulguen els seus assoliments entorn de l’ODS 12, sobretot pel que fa a l'eficiència assolida en la gestió dels recursos naturals (meta 12.2) i dels productes químics i residus (meta 12.4).

En canvi, presten menys atenció a les metes relacionades amb la promoció d'una economia circular i del consum sostenible (12.5 i 12.8).

L'anàlisi de la informació per àrees de negoci reforça el fet que concentren els seus esforços en les accions relacionades amb l'eficiència energètica i la reducció de gasos, àrees amb una clara dimensió mediambiental.

D'altra banda, dediquen poca atenció a informar de la despesa en qüestions mediambientals i dels aspectes relacionats amb la responsabilitat ampliada del productor (RAP). Es tracta d'una normativa europea que obliga als fabricants d'envasos (comercials o industrials) a establir mesures que evitin generar residus una vegada finalitzada la vida útil del producte contingut en aquests envasos (mínim envasament, reutilització d'envasos, etc.).

Gràfic de divulgació de l'ODS
Divulgació de l’ODS d’acord amb les seves metes. | Teresa Vallet-Bellmunt

Compromís amb la producció sostenible

Els resultats també suggereixen que als detallistes alimentaris espanyols els resulta més convenient, o més important, informar sobre aspectes relatius a les seves operacions internes, en lloc d'influir amb les seves accions en els seus proveïdors i consumidors. És a dir, estan més compromesos amb la producció sostenible que amb la millora del consum sostenible. La seva tasca de prescripció amb proveïdors i consumidors els resulta menys prioritària que les decisions i accions que redunden en la seva eficiència mediambiental.

Podem considerar que el sector ha iniciat el camí cap a la consecució de l’ODS 12, però que, donada la seva posició estratègica a la cadena de valor (situat entre productors i consumidors), les seves accions poden tenir encara bastant recorregut.

I ara què?

És necessari que les empreses del sector accentuïn el seu compromís amb l’ODS 12, tant en les seves accions com en la difusió d'aquestes. Es pot començar per redoblar esforços a l’hora de comunicar les seves accions en l'àrea de la sostenibilitat, promoure el consum i la producció sostenibles i millorar la informació dels productes. No obstant això, les empreses necessiten orientació sobre com informar dels impactes positius generats i, sobretot, dels negatius, en algunes àrees clau del seu negoci.

Per això, els governs i les agències també tenen la responsabilitat d'emetre pautes i proposar polítiques i legislació.


 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.