Muntatge d'una cullera d'oli i una noia fent ordres

Compte de no passar-te'n: el màxim que pots fer servir l'oli de fregir a la teva cuina

Usar l'oli més vegades de les recomanades pot passar factura a la teva salut

Si hi ha alguna cosa que defineix Espanya, és la cultura, la història i, sobretot, la gastronomia. I és que... A qui no li agrada anar de tapes amb la família o els amics? O ni tan sols cal sortir de casa, tu mateix et pots posar davant dels fogons i crear els teus plats preferits.

I sí, sabem que les croquetes t'encanten, igual que molts altres fregits típics com les patates fregides o l'escalopa. A més, el que destaca d'aquest àpat és la manera de preparar-lo. I és que un bon raig d'oli permet arribar a tenir aquest color daurat i aquesta textura cruixent que caracteritza els fregits i els empanats.

Però, atenció!, has de tenir en compte que el procés de fregir, per molt fàcil que sembli, comporta riscos. Això sí, no et preocupis, avui t'explicarem què has de fer per cuinar de manera segura i més saludable quan fregeixes.

Com has de fer servir l'oli per fregir els teus plats

Per cuinar els teus fregits preferits, és important que disposis de l'ingredient estrella: l'oli. Sense ell, no podràs aconseguir aquesta textura dels teus arrebossats. Però, ja saps quin oli has de fer servir?

Muntatge d´una paella amb oli i una noia dubtant
Has de tenir clar quin oli utilitzar | Pixelshot, Viktor Gladkov

Des de fa anys hi ha la falsa creença que només pots fregir amb oli de gira-sol, però... És fals! És clar que pots cuinar amb aquest oli, però també ho pots fer amb molts altres; per exemple, una opció més sana és l'oli d'oliva. I, creu-nos: el sabor és gairebé igual o idèntic que si fas servir l'oli de gira-sol.

Però, calma, no estem dient que sigui perjudicial, només que una opció és més sana que l'altra. Però, si prefereixes fer servir el típic oli que s'ha fet servir sempre per fregir, almenys fes-nos cas i segueix les recomanacions que et donarem a continuació. Ens ho agrairàs!

Hi ha un màxim de vegades que pots fer servir un mateix oli, però abans t'explicarem les famoses recomanacions perquè segueixis i els teus plats surtin molt més deliciosos i sans.

Fas servir oli per a tots els aliments? No ho facis!

Sabem que estalviar és essencial a casa, però ho hauràs de fer d'una altra manera si intentes aprofitar l'oli per a diferents aliments. Pensa que, amb un sol ús, el sabor de l'oli pot canviar. Per exemple, si arrebosses peix i el fregeixes, no el facis servir per fer carn o qualsevol altre aliment! Pot agafar un sabor ranci que no t'agradarà gens.

Vigila que no se't cremi l'oli

Recorda que també has de tenir en compte alguna cosa abans de cuinar algun fregit: no deixis que l'oli es cremi. Moltes persones creuen que el moment indicat és quan és molt calent i comença a sortir fum. Doncs vigila, un cop està cremat, l'hauries de canviar per un altre de nou, no deixis que surti fum!

Limita't a fer servir l'oli aquest màxim de vegades

Sabem que el teu principal dubte és quantes vegades pots fer servir l'oli per fregir. Doncs, no et preocupis perquè tenim una resposta fàcil i senzilla: el nombre màxim que pots fer servir un mateix oli és de 3 vegades. Ara que ho saps, limita't a no sobrepassar-te, ja que pot perjudicar la teva salut.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

Si fas servir l'oli més vegades de les recomanades, et pot passar factura

Ja has vist com has de fer servir l'oli si vols que els teus plats tinguin aquests sabors que tant t'agraden de la dieta mediterrània. Però, ves amb compte, els consells que et donem són importants perquè no surtis perjudicat d'alguna manera. Has de cuinar amb cap perquè no tinguis problemes de salut.

Per exemple, el fet d'utilitzar l'oli repetides vegades farà que perdi les seves propietats i deixi de ser saludable. Com que és un producte tractat amb temperatures molt elevades, pateix processos degeneratius.

Muntatge d'oli a una paella i una noia fent una creu amb les mans
Usar l'oli de fregir moltes vegades és dolent per a la salut | Pixelshot, Dean Drobot

Què vol dir això? Que l'oli per més vegades que el cremis tindrà molta més formació de polímers grassos i això és molt perillós. A llarg termini, pots desenvolupar alguna malaltia cardiovascular.

A més, comporta altres riscos com els aldehids tòxics, que es formen quan es fa servir l'oli per fregir més d'una vegada. Aquests poden causar un altre tipus de patologies més agreujants.

Així, doncs, ja ho saps, si tens l'opció de fer-lo servir menys de tres vegades, fes-ho! I si pots substituir l'oli que facis servir (segurament el de gira-sol) per un bon oli d'oliva verge extra, el teu cos t'ho agrairà!