Muntatge amb un metge escrivint un informe i una truita de patates

La coneguda marca espanyola que ha demanat que no es consumeixin les seves truites

Prenen aquesta mesura després que es detectessin diversos casos de botulisme

Una coneguda marca d'alimentació espanyola ha demanat als consumidors que s'abstinguin d'ingerir les truites envasades. Això passa després que es relacionés aquest producte comercialitzat en diverses cadenes de supermercats amb un brot de botulisme.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

De moment hi ha la confirmació de set casos en diferents comunitats, encara que el que és previsible es vagi augmentant amb els dies. El Grupo Palacios, especialitzat en la producció de xoriço, pizzes i truites, alertava les últimes hores sobre això els seus clients.

Principalment als que van adquirir productes ChefSelect, Auchan, Eroski, Unide, Consum, DIA, Ametller, Condis, El Corte Inglés, Carrefour, Alipende i Rikissimo. Els insta que procedeixin a la devolució dels articles al punt de venda on els van comprar.

Des de la companyia asseguren que estan fent tot el possible per solucionar aquesta incidència. Van optar «voluntàriament, per precaució, retirar dels lineals dels punts de venda la truita de patata envasada». Aquest aliment està produït a la «fàbrica de Mudrian», però també han optat per «aturar temporalment la fabricació» fins a trobar una solució.

Muntatge amb una persona amb un carretó en un supermercat i un cercle amb un tros de truita de patates
La truita es comercialitzava en diverses cadenes de supermercats del país | Getty Images Signature, Vasiliybudarinphotos

Recalquen que de moment «no s'ha pogut establir una evidència, ni als productes ni als processos, que relacionin causa efecte». Ara com ara intenten desmarcar-se dels casos de botulisme. Així i tot, l'Agència Espanya de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) era l'encarregada de confirmar aquest brot la jornada de dimarts.

Fins avui s'han confirmat set casos d'aquesta malaltia, recull El Mundo. D'ells, dos eren ciutadans italians que el van adquirir a Valladolid, mentre que també hi ha afectats Galícia i Astúries. També van detectar tres casos amb una situació clínica compatible a Madrid, el País Valencià i Andalusia.

Les persones intoxicades a Galícia i Astúries, així com el probable de Madrid, van requerir tractament a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Així ho confirmava les darreres hores el Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES). Tots ells havien ingerit aquest producte al llarg del darrer mes.

El Grupo Palacio insisteix que prioritza la seguretat alimentària

Aquest brot de botulisme ha agafat per sorpresa els responsables del grup alimentari. Insisteixen que les seves instal·lacions «han estat ja inspeccionades en quatre ocasions per les autoritats sanitàries amb resultat favorable». A més, estan prenent les mesures necessàries per detectar «una possible causa», assenyalen al comunicat.

Recorden que per a ells la seguretat alimentària suposa una prioritat. Per això «de manera regular es duen a terme anàlisi de control de presència de Clostridium botulinum i de toxina botulínica». Es tracta d'autocontrols que realitzen pel vostre compte per incrementar la seguretat dels seus productes.

Expliquen que «en cap cas s'ha detectat el patogen, ni les toxines» en cap de les seves fabricacions. Ara estan col·laborant amb les autoritats sanitàries amb el propòsit que aquesta incidència s'aclareixi amb immediatesa.

A la seva nota informativa sol·liciten disculpes als clients per les possibles molèsties ocasionades. També ha habilitat un número de telèfon per a aquells que tinguin algun tipus de dubte o vulguin resoldre les seves inquietuds. Es tracta del 941 22 77 00, que estarà habilitat de 10:00 a 18:00 hores, a més del correu electrònic palacios@palacios.es.

Què el botulisme?

El botulisme és una malaltia poc freqüent, encara que pot arribar a tenir conseqüències molt perjudicials per a la nostra salut. S'estima que entre el 5 i el 10% dels casos poden arribar a ser mortals.

És provocat per una toxina que ataca el sistema nerviós. Els símptomes més freqüents són febre, malestar, diarrea, vòmits, paràlisi muscular o dificultats per respirar. per una toxina que ataca el sistema nerviós. Els símptomes més freqüents són febre, malestar, diarrea, vòmits, paràlisi muscular o dificultats per respirar.

La majoria de vegades s'havia associat aquesta intoxicació a les conserves. Els experts recomanaven que davant de qualsevol bombament, pèrdua o mala olor, es descartarà la possibilitat d'ingerir-ne el contingut. Ara, el problema el trobem a les truites de patata envasades.