Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Corpus del Patrimoni culinari català - Catalunya Diari

El Corpus del Patrimoni Culinari Català

"La cuina tradicional forma part del patrimoni cultural immaterial d’un país i, com a tal, n’és un element d’identitat."

Aquesta és una d'aquelles obres necessàries per preservar i potenciar una gastronomia com la catalana. Potser alguns ja teniu el "Corpus culinari de Catalunya", que es va publicar el 2006. Després d'uns anys de feina de l'Institut Català de la Cuina, ara n'arriba una versió ampliada i revisada que és aquest "Corpus del patrimoni culinari català" (La Magrana, 40 euros).

Corpus del Patrimoni culinari català - Catalunya Diari

Aquest llibre es defineix com a "inventari del nostre patrimoni gastrocultural" i presenta un recull de receptes que han considerat que poden ser qualificades com a catalanes tradicionals. S'ha fet una recerca per restaurants i per comarques per localitzar aquestes preparacions i s'han validat que fossin prou tradicionals  per poder formar part d'aquest recull. En aquesta fase d'ampliació de receptes del llibre original, diuen que han posat especial èmfasi en la cuina domèstica. Això ha servit tant per incorporar noves receptes com per copsar les varietats dialectals en plats i ingredients que ja eren a la primera edició.

Morter

 

Les receptes seleccionades han de ser tradicionals i això ho tradueixen com a preparacions que tinguin prou presència en el temps i l'espai. S'han acceptat plats que vénen de fora però que han fet arrels aquí, com els canelons. Un altre criteri d'inclusió a la llista és el que la recepta hagi tingut com a mínim dos informants, i que persistís durant diverses generacions. Com que la cuina evoluciona i els plats es poden fer de moltes maneres i amb petits canvis, el "Corpus" ens presenta una recepta base -que no vol dir que sigui la més autèntica- i després les variants que més s'han utilitzat per fer-la.

Canelons - Catalunya Cuina

 El "Corpus" ens presenta un llistat de 1.125 receptes ordenades de la a la z, de l'Abadejo amb suc a les xulles amb fesols. Per trobar la que busqueu, al final hi ha un índex per ordre alfabètic i un índex per tipus de plat. A l'acabar hi ha un glossari bàsic per entendre conceptes com tallar a la juliana, què és un caluix o una emulsió. Les receptes estan escrites de forma bastant sintètica (com comentàvem, porten al final possibles variacions en la seva preparació). Sent tan sintètiques, demanen, per tant, una mica de pràctica i de tenir per la mà alguns conceptes culinaris, perquè no està tot perfectament explicat, com en llibres d'un nivell més bàsic.

Sabeu que la "cuina catalana" és un marca? Això és el que proclamen els autors en la seva web: Són els responsables del brutal llibre "El Corpus del Patrimoni Culinari Català". Els establiments dels nostre país  poden sol.licitar la placa de distinció MCC (Marca Cuina Catalana). Això si, han de complir amb el requisit d'ajustar-se a les receptes del llibre.

Cuina Catalana

Un cop otorgada la distinció, poden penjar un distintiu (enganxina amb logotip) de la M.C.C. Per tant, voldrà dir que aquell restaurant garanteix una cuina tradicional catalana com Dèu mana...i ja era hora que això es fes !!!

Corpus del Patrimoni Culinari Català

Hem de cuinar....els plats de sempre !!!...no hem cansaré de dir-ho, nanos !!! Jo ja el tinc !!! Aquest precisament, és l'objectiu d'aquesta web: fer que tots nosaltres, a través de la cuina de sempre, siguem una miqueta més feliços. Ànims a tothom !