Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Codi binari

La Covid-19 fomenta el comerç online alhora que augmenten els ciberatacs

Actualment, no només la feina, sinó també l'entreteniment ocupa bona part de les nostres hores

Codi binari
La Covid-19 fomenta el comerç online alhora que augmenten els ciberatacs | https://unsplash.com/

Moltes empreses han pogut fer front la pandèmia gràcies a la digitalització dels negocis, una opció que promet estabilitat i més clients, però també que comporta grans responsabilitats. Especialment, atès el creixement del 40% dels ciberatacs a escala global l'any 2020.

Tecnologia al servei de tot i tots

Des de temps immemorials, la tecnologia ha bastit l'existència de l'ésser humà amb un inesgotable ventall de possibilitats per facilitar-ne el dia a dia. Tant que, si revisem el significat exacte del terme, la tecnologia és la ciència aplicada a la resolució de problemesespecífics.

A banda d'evidenciar l'enginy de la nostra espècie —malgrat les idees catastròfiques que hi han marcat grans punts d'inflexió —, les nostres aportacions van des de l'invent de la roda fins a l'era de la transformació digital. En aquest darrer punt, brodant una galàxia de possibilitats que moltes empreses han decidit abordar.

Vinculada al món empresarial, la tecnologia ha permès augmentar la rendibilitat i la producció de molts negocis, alhora que ha suposat, en casos determinats, la creació d'un nou estadi de referència on la competència es converteix en un atent mirall.

Tant és així, que la digitalització ha creat un augment del nivell d'interacció entre client i proveïdor, alhora que ha diversificat els tràmits de compra amb opcions com els pagaments anònims per internet. Tot i que sempre sota certs requisits que no només tenen a veure amb l'ergonomia i la fidelització del client, sinó també en relació amb la seguretat requerida per posicionar-se a la xarxa.

Creixen en un 125% els ciberatacs a Europa durant la pandèmia

Moltes empreses han apostat per digitalitzar els seus serveis durant la pandèmia de la Covid-19, en una intel·ligent estratègia multisectorial clarament esperable.

Mentre les restriccions imposades per assegurar la reducció dels contagis limitaven l'activitat de pràcticament tots els sectors, alguns negocis han pogut assaborir l'estabilitat i fins i tot l'èxit —o almenys, la continuïtat— gràcies a la xarxa.

Així, petites botigues han resistit al virus ampliant la seva capacitat a l'esfera virtual, constatant alhora un canvi en els hàbits dels consumidors que han situat la compra online com una cariàtide que sosté equitativament la disponibilitat i l'assequibilitat.

De totes maneres, traslladar una empresa a Internet no és una tasca fàcil.

Deixant de banda alguns dels requisits, com ara la redefinició de la imatge corporativa o un canvi en l'argot per a dirigir-se als ara clients virtuals, accions com els pagaments per Internet necessiten un bon blindatge contra les amenaces cibernètiques.

Actualment, molts hackers s'han aprofitat de l'aventura digital de les empreses ennuegades per la pandèmia per inserir múltiples virus i malwares als seus sistemes. I és que, segons diversos estudis que van estimar-ne un augment del 40% durant la pandèmia, assenyalen també un increment del 125% en els ciberatacs a Europa l'any 2020.

Acció – reacció: del ransomware a les VPN

Malgrat que sovint podem eliminar un virus restablint la configuració de fàbrica de l'ordinador i esborrant-ne tot el contingut, les bases de dades de les empreses tenen informació privilegiada que és perillosa de perdre.

Es tracta d'una gran quantitat d'informació —que podríem incloure a l'univers de l'anomenat Big Data— relacionada tant amb les dades personals dels clients com amb les de la mateixa empresa.

Un dels virus més freqüents durant el darrer període, per exemple, és el ransomware, que consisteix en un segrest de les dades a canvi d'una recompensa que, potser sí o potser no, les desblocarà.

A més de disposar d'un antivirus potent i oblidar-nos de les descàrregues gratuïtes, una bona recomanació és la d'emprar una  xarxa VPN.

Com el seu nom indica, aquesta xarxa privada virtual encripta el trànsit de dades reenviant-les a un servidor remot a elecció de l'usuari a fi que cap amenaça pugui desxifrar-les.

Paral·lelament, el servidor de recepció falsifica l'adreça IP i en concedeix una de nova amb l'objectiu de mantenir l'anonimat total. Per tant, es tracta d'un instrument adient perquè tot pagament efectuat al nostre negoci a la xarxa sigui el més segur possible.

El futur del comerç online

Tot i que la Covid-19 presenta ja senyals de remissió —o, si més no, de control—, el creixement del comerç online tot just acaba de començar.

Actualment, no només la feina, sinó també l'entreteniment ocupa bona part de les nostres hores. Les compres de tota mena s'han convertit en un tràmit no gens pràctic que qualsevol prefereix evitar mitjançant la utilització de la xarxa.

És a dir, si la tecnologia segueix en clau d'aquesta innovació transversal, el futur de moltes de les nostres activitats s'ha establert definitivament a Internet. Tant si es tracta d'un tràmit bancari, com si cal comprar queviures.

Tant és així que moltes empreses disposen al seu web alguns articles impossibles de trobar a la botiga física i que, tot fomentant l'ús de la xarxa, inclouen incentius com ara petits descomptes o targetes regal.

En part, es tracta d'una opció fantàstica per evitar cues, però també una moneda de dues cares on el negoci ha d'estendre un bon mur de seguretat com aquells que ofereixen els antivirus i els recursos d'una VPN.