Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cambrer omplint una copa de cervesa amb molta escuma

Els dies que cal estar sense beure alcohol per no fer malbé el teu fetge i emmalaltir

Encara que cal evitar el consum d'alcohol, pots cuidar el teu fetge amb aquesta recomanació

Segons les dades de l'Enquesta sobre l'alcohol i les drogues a Espanya (EDADES 2019), l'alcohol és la beguda psicoactiva més consumida entre la població. De fet, l'edat d'inici de consum al nostre país se situa als 14 anys, un fet verdaderament preocupant.

L'alcohol i la seva repercussió al fetge

Si el nostre objectiu és mantenir una salut de ferro, el primer que hem de fer és eliminar de les nostres vides totes aquelles substàncies tòxiques per a l'organisme, entre les quals també hi ha l'alcohol.

A priori, molta gent sembla no donar-hi importància: una copa per aquí, una altra per allà… La veritat és que determinades celebracions i costums socials inciten a aquesta pràctica. Evidentment, com més alcohol consumim, més estarà repercutint al nostre cos.

No es tracta de beure fins a enxampar el 'puntet': la ingesta d'alcohol pot ser molt perjudicial per a la nostra salut, fins i tot a mitjà i llarg termini. Els problemes i les malalties que poden derivar del seu consum ens han de fer replantejar moltes coses.

Quan consumim alcohol, el fetge ha de treballar el doble, ja que està sotmès a una sobrecàrrega. Així, doncs, el nostre cos ha de descompondre l'alcohol i, a conseqüència d'això, es produeixen químics tòxics que provoquen una inflamació al fetge que pot acabar destruint completament les seves cèl·lules. Aquesta inflamació, coneguda també com a esteatosi hepàtica, pot interferir negativament en la funció hepàtica.

Combinats
L'edat de l'inici del consum d'alcohol són 14 anys. | GETTY IMAGES

Només a Europa, 287.000 persones moren cada any a conseqüència de diverses malalties hepàtiques. Aquesta dada és molt preocupant, sobretot si tenim en compte que ha augmentat un 25 % des de l'any 1990. Tanmateix, només que un reflex d'una realitat present a la nostra societat. El continent europeu presenta la taxa més elevada de consum d'alcohol del món, segons ha assenyalat un informe elaborat per l'Associació Europea d'Estudi del Fetge i la revista The Lancet.

Quins dies hauríem de beure alcohol?

És evident que la millor arma per combatre la malaltia és, a més de la cautela, la prevenció. Mantenir hàbits saludables pot fer que el nostre nivell de risc de patir algunes malalties es redueixi considerablement. Per això, molts professionals de la salut recomanen reduir (idealment, eliminar) el consum d'alcohol de les nostres rutines. De qualsevol manera, si volem mantenir el nostre fetge en òptimes condicions, ens hem d'atenir a una regla: estar almenys 3 dies seguits sense beure.

És important prendre consciència del dany que ens pot ocasionar l'alcohol, sobretot per les malalties que podem contraure. Actualment, la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD, per les seves sigles en anglès), és una de les que més està creixent per Europa. Alguns factors que la impulsen, com ara l'obesitat, estan ocasionant que, fins i tot, una de cada quatre persones pugui acabar patint aquesta afecció.

A més a més, encara hi ha una dada més preocupant: el paradigma que es podria desenvolupar en els pròxims anys. La malaltia del fetge gras no alcohòlic podria estendre's cada vegada amb més rapidesa entre la població i hi ha un fet més greu: pot esdevenir la causa número u de càncer de fetge a Europa. Evidentment, la conscienciació i la prevenció han de ser més presents que mai.

Amb aquestes recomanacions ens sentim molt més sans i els nostres òrgans estaran en millors condicions. És important tenir present el perill a què es veu sotmès el nostre organisme quan es consumeix alcohol, i per tant, és més important encara prendre'n consciència.