Siguin més o menys hores, la veritat és que tots necessitem dormir. I per descansar correctament, n'hi ha que necessiten un veritable ritual: hores molt concretes, posar-se un pijama especial, fer servir certs llençols, dormir amb una postura o una altra, etc.
No obstant això, hi ha un petit detall al qual no tothom para atenció, però pot ser veritablement determinant. Parlem de la quantitat de llum que deixem filtrar per la finestra quan ens tirem a dormir. Una cosa que sembla poc important, però té un gran impacte sobre el nostre cos.
Dormir a les fosques pot ser més important del que creus
Segons un estudi realitzat per la Facultat Feinberg de Medicina de la Universitat Northwestern, la llum té un paper fonamental en la forma que dormim. Segons les conclusions extretes de la investigació, el més recomanable és dormir a les fosques, sense un mínim centelleig de llum.
«Els resultats d'aquest estudi demostren que una sola nit d'exposició a la il·luminació moderada de l'habitació durant el son pot afectar la glucosa i la regulació cardiovascular, que són factors de risc de malalties cardíaques, diabetis i síndrome metabòlica», compartia Phyllis Zee, qui ha dirigit l'equip de recerca.
És a dir, el fet de dormir amb una mica de llum, no només afecta com descansem, sinó la nostra salut cardiovascular, de forma directa. I és que, pel que sembla, la llum pot alterar la nostra freqüència cardíaca, com a part de resposta del sistema nerviós simpàtic. I ho creguis o no, dormir sense llum té un impacte positiu sobre la nostra salut.
I encara que cal esperar el resultat de més estudis, és innegable que, d'alguna manera, l'excés de llum artificial pot ser perjudicial per a la nostra salut. Sense anar més lluny, Mario Motta, cardiòleg de l'Associació de Medicina Nord-americana, assenyalava que «hi ha més índexs de càncer de pròstata i mare entre persones que viuen en entorns on hi ha llum artificial als carrers».
Com podem millorar els nostres hàbits de son?
El primer pas, a la vista, és deixar de dormir amb algun tipus de llum artificial a la nostra habitació. No obstant això, també hi ha altres 'truquets' amb els quals poder descansar sense cap mena de conseqüència negativa per a la nostra salut.
Per això, es recomana seguir algunes de les pautes que recull la higiene del son, un conjunt de pràctiques que permeten millorar la qualitat del descans i evitar algun desgavell en el nostre somni.
El primer consell consisteix a ser constant, ja que l'ideal seria aconseguir que cada dia et fiquis al llit i t'aixequis a la mateixa hora. A més, aquestes hores s'haurien de trobar durant la nit, no pel dia.
Seguint en aquesta línia, els especialistes recomanen que el llit sigui un lloc on només s'adormi. És a dir, hem de fer entendre el nostre organisme que al llit no es veu la televisió o es menja, sinó que es descansa. D'aquesta manera, el teu cos tendirà a adormir-se abans en estirar-s'hi.
Què cal evitar per higienitzar el nostre somni?
Millorar la qualitat del nostre descans també està relacionada amb certes restriccions. Per això, es recomana evitar productes que continguin cafeïna, alcohol, etc., per tant, hem d'eliminar tots aquells estimulants que afectin el nostre somni. Així mateix, és aconsellable defugir totes aquelles pel·lícules, sèries o llibres que puguin alterar la teva calma. Sempre que t'hi exposis abans d'anar-te'n a dormir, és clar.
També s'aconsella no estimular el cervell amb una connexió continuada a Internet o amb activitat física massa forçosa. Tot i l'energia que puguis sentir en els teus moments d'insomni, el millor serà optar per aquelles activitats que et resultin relaxants.