Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un pa de sègol tallat a rodanxes

Els 12 desconeguts beneficis del pa de sègol: ideal per a baixar de pes

Descobreix les raons per les quals hauries d'introduir aquest aliment a la teva dieta

Si tens l'oportunitat de tastar el pa de sègol, ni ho dubtis. Tot i que continua sent un gran desconegut, el cert és que aquest tipus de pa està ple de beneficis.

Mantenir una dieta variable i equilibrada és fonamental per estar sans, a més d'ajudar-nos també a estar en millor condició física. Per això, és important consumir aliments que ens aportin un gran valor nutricional. I, sens dubte, el pa de sègol n'és un.

Dona-li una oportunitat al pa de sègol

La majoria de persones hem estat acostumades, en gran part, a consumir el pa típic de tota la vida. No obstant això, avui dia els professionals de la salut remarquen la importància de reduir o eliminar-ne el consum.

Però, evidentment, no tots els pans són iguals. En aquest cas hem fet referència al pa blanc, un dels més perjudicials per a la nostra salut. De fet, són molts els nutricionistes que en desaconsellen el consum, sobretot per a aquelles persones que tinguin pensat aprimar-se.

Imatge d'un pa de sègol cobert amb un drap
El pa de sègol, a diferència del blanc, és més saludable | Getty Images

Això, però, no implica necessàriament que ens hàgim d'oblidar d'aquest aliment. Per sort hi ha altres alternatives igual de bones (i molt més saludables!), com ara el pa de sègol.

Encara que el seu sabor ens pugui semblar més amarg que altres pans, la veritat és que es tracta d'una opció molt saludable. A més, la seva textura esponjosa i la seva aportació nutricional no us deixarà indiferent.

Així mateix, és un pa força versàtil, per la qual cosa podràs combinar-lo amb els aliments que més t'agradin, siguin dolços o salats. Si li dones una oportunitat, veuràs que és una elecció ideal per a qualsevol moment del dia.

Està ple de beneficis

La seva aparença, textura i sabor ens poden xocar d'entrada, i és normal si tenim en compte que fins ara possiblement no ho havíem consumit mai. De qualsevol manera, una vegada ho tastis és probable que ja no deixis de consumir-ho.

El nostre paladar tard o d'hora s'acabarà acostumant, sobretot si som conscients dels avantatges que obtenim en consumir aquest aliment. Però, si el problema és que no sabeu afegir-lo a la vostra dieta, no us preocupeu, perquè a continuació descobrireu la quantitat de beneficis que podeu aportar al vostre cos.

Imatge d'una cistella de pa blanc
El pa comú, com per exemple el de motlle, és més perjudicial per a la nostra salut | Getty Images

1. Evita els càlculs biliars

Si alguna vegada has patit pedres o càlculs, és molt probable que ja hagis sentit a prop del seu consum. I no és estrany, ja que el pa de sègol és ideal per a aquests casos. La gran diferència que presenta respecte a altres pans és que no és ultraprocessat, i això el teu cos ho agrairà.

2. Disminueix el colesterol

Consumir pa de sègol és la millor alternativa per cuidar la nostra salut, sobretot en persones que puguin patir problemes de colesterol. I és que, el seu alt nivell en fibra és clau per eliminar el colesterol dolent del nostre cos, i així evitar que puguem patir alguna malaltia cardiovascular.

3. Ideal per a qualsevol dieta

Si hi ha alguna cosa que caracteritza el pa de sègol és la seva versatilitat. A diferència d'un altre tipus de pans, és aconsellable per a qualsevol tipus de dietes. El seu alt nivell en fibra el fa gairebé indispensable en dietes enfocades a la pèrdua de pes, ja que és ideal passa satisfer la gana.

4. Rebaixa la inflamació

Un altre dels aspectes més interessants que cal tenir en compte sobre aquest aliment és la seva funció antiinflamatòria. Tot i que el pa de sègol també porta gluten, està exempt de tenir aglutinina. Això és molt positiu, sobretot si tenim en compte que l'aglutinina està relacionada amb la inflamació digestiva.

5. Combat el restrenyiment

Moltes persones pateixen problemes de restrenyiment, i si tu n'ets una aquesta és una raó més que suficient per començar a consumir-lo. Com que és ric en fibra, el pa de sègol t'ajudarà a tenir una millor digestió i, per tant, a anar millor al lavabo.

6. És bo per al cor

Si hi ha un aspecte important a destacar sobre el pa de sègol és que el seu consum ens pot ajudar a reduir el risc de patir algunes malalties cardiovasculars. El sègol, en ser ric en àcid linolèic, ens ajuda a mantenir un flux sanguini correcte (evitant així la hipertensió, per exemple).

7. Els diabètics també poden consumir-ho

Un altre dels aspectes més versàtils d'aquest aliment és que també les pot consumir les persones diabètiques. Atès que presenta baixos nivells de sucre, en comparació amb un altre tipus de pans, aquest és ideal per mantenir a ratlla aquesta malaltia.

Imatge de dues peces de pa rodó de sègol
Els diabètics també poden gaudir d'aquest tipus de pa gràcies al baix nivell de sucres | Getty Images

8. Millora l'aspecte de la pell i els cabells

T'imagines lluir una pell i un cabell jove i sa? Doncs això és precisament el que ens pot aportar el pa de sègol. Els seus nivells de magnesi, calci i ferro en són els responsables.

9. Disminueix el risc d'alguns càncers

Encara que cap ésser humà està exempt d'emmalaltir o patir algun càncer, sí que és cert que consumir determinats aliments ens pot ajudar a baixar aquest risc, i el pa de sègol n'és un. Els seus nivells en antioxidants poden ajudar a prevenir-ne l'aparició.

10. És molt energètic

I si hi ha alguna cosa important a destacar, sens dubte, és la seva aportació energètica. Ideal per consumir-lo als nostres esmorzars o dinars, el pa de sègol ajuda a prevenir la fatiga. A més a més, la seva composició en vitamina B ajuda a millorar el nostre rendiment.

11. Enforteix els ossos i les dents

Si hi ha alguna cosa que també podem destacar del sègol és la seva gran aportació en fòsfor. Sí, perquè aquest mineral, necessari al nostre organisme, pot ajudar-nos a mantenir i enfortir els nostres cabells, ossos i dents.

12. Contribueix a la salut menstrual

Hi ha diversos estudis que han constatat l'eficàcia de consumir pa de sègol en dones postmenopàusiques. La correlació entre aquest aliment i la salut menstrual demostra que el consum ajuda a la funció intestinal de moltes dones.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp