Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de diversos fuets en una xarcuteria, un sobre l'altre

L'embotit més saludable que pots comprar al súper, segons l'OCU

Llegeix aquest article i coneix les claus per identificar si l'embotit que compres habitualment és saludable

Catalunya és una gran productora de carn i el seu consum és molt elevat. La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) recomana consumir com a màxim 125 grams de carn vermella per persona setmanalment, i 325 grams de carn blanca. No obstant això, s'assegura que en el nostre país multipliquem per deu aquestes quantitats.

D'altra banda, s'han detectat problemes de salut i mediambientals derivats de l'excessiu consum de carn i, per tant,  l'OCU s'ha vist obligada a fer un llistat amb els embotits més saludables del supermercat. 

Com reconèixer un embotit saludable

Per saber que un aliment és saludable, cal prestar atenció a la seva taula d'informació nutricional i al llistat d'ingredients. A més, a poc a poc s'està imposant el sistema Nutri-Score per tal de facilitar que el consumidor sigui capaç de diferenciar entre un producte saludable i un perjudicial. Així doncs, actualment podem veure una etiqueta que conté cinc lletres, de la A a la E, de més a menys saludable. 

L'embotit més saludable que pots comprar al súper, segons l'OCU
Classificació Nutri-Score: valors nutricionals dels aliments | OCU

El sistema Nutri-Score es basa a comparar aliments d'una mateixa família, en aquest cas diferents tipus d'embotits, per saber quin és més sa. Cal dir que només s'utilitza amb els aliments processats i, per tant, si optem per consumir embotits, és recomanable que ens fixem en aquesta etiqueta.

Quins són els embotits més saludables

Segons la classificació de l'OCU, el que més sorprèn és que cap embotit rep la categoria A, és a dir, la lletra més saludable. És més, tan sols dos dels embotits analitzats tenen una B. Això té una explicació, la gran concentració de sal i greixos saturats, situa als embotits en les categories C, D i E. Un altre additiu molt perjudicial en aquest tipus d'aliments són els nitrits, però en parlarem un altre dia.

En la classificació per 100 grams d'embotit, el pit de gall d'indi i el pernil cuit obtenen les lletres B, C i D. El pit de pollastre es classifica en segon lloc amb les lletres C i D. Mentrestant, la resta com el xoriço, el llom, la llonganissa, la mortadel·la, la paleta o el salami obtenen les lletres D i E. 

Amb tot això, no hi ha cap dubte que menjar embotits d'origen animal perjudica seriosament la nostra salut. Cal recordar que als supermercats també podem trobar embotits vegans, elaborats sense patiment animal i sense perjudicar la nostra salut. En tot cas, si no vols renunciar a aquests aliments processats d'origen animal, compra els menys perjudicials. Recorda escollir els que estiguin més a prop de la lletra A, i evitar la lletra E.