Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un entrepà de salsitxó i formatge

Adeu a l'entrepà de salsitxó: tres motius mèdics per a deixar de menjar-ho avui mateix

Descobreix els perills que pot comportar aquest aliment a la teva salut

Encara que sigui un dels aliments més típics i coneguts de la nostra gastronomia, això no implica necessàriament que sigui saludable. Aquest aperitiu, que podries bastant sovint, amaga veritables perjudicis que podrien posar en risc la teva salut.

El que hi ha darrere del típic entrepà de llonganissa

Segurament els has vist com a tapa més d'una vegada, i no és estrany, ja que es tracta d'un dels complements més versàtils que existeixen. Bé sigui en dinars, sopars i fins i tot aniversaris, els entrepans de llonganissa formen ja part de la nostra 'tradició'.

Si tenim en compte com són de ràpid i fàcils de preparar, veurem que també poden ser presents en altres moments del dia. D'aquesta manera, és molt habitual que els vegem fins i tot als patis de col·legi o en alguns berenars.

Foto d'un entrepà de salsitxó
L'entrepà de salsitxó no és tan saludable com sembla | GETTY IMAGES

No obstant això, la seva estesa presència no vol dir que sigui gens positiu. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) situa els embotits, generalment, en una llista d'aliments negres. Evidentment, la llonganissa en forma part.

Consumir carns vermelles i processades és un risc per a la nostra salut. A més de la llonganissa, aliments com el pernil serrà o el fuet també estarien catalogats com a tal, i consumir-los en excés faria augmentar aquest risc.

Algunes dades ofertes per la Fundació Espanyola del Cor revelen que l'ideal és mantenir uns nivells de colesterol inferiors a 200 mg/dl. Això és una cosa incompatible amb l'entrepà de llonganissa, sobretot si tenim en compte que en ingerir-ne un podríem arribar a 500 mg/dl de colesterol.

Motius per eliminar-lo de la teva dieta

Només cal consultar qualsevol nutricionista per adonar-nos de la quantitat de motius que hi ha per desaconsellar-lo. Consumir embotits podria tenir un efecte negatiu sobre el nostre organisme, especialment la llonganissa. Vegem a continuació els més destacables:

1. Excés de sal

La majoria d'embotits i aliments processats contenen elevades quantitats de sal, i la llonganissa no se n'escapa. Hem de tenir en compte que si el nostre cos ingereix totes aquestes quantitats, estarem exposats a patir problemes cardiovasculars i respiratoris.

A més, per cada 100 grams de llonganissa estaríem ingerint 3,3 grams de sal. Si tenim en compte que la recomanació segons l'OMS és de 5 grams al dia, el risc de patir hipertensió seria cada cop més alt.

2. Greixos poc saludables

Un altre dels aspectes que no beneficien gens a aquest aliment és la quantitat de greix que presenta. La llonganissa és un dels embotits més calòrics que existeixen, i això és una cosa que juga totalment en contra.

De la mateixa manera que passa amb la sal, per cada 100 grams de llonganissa que mengem estarem absorbint 38,1 grams de greix. A més, cal recordar que el tipus de greix que presenta aquest aliment no és el més saludable, precisament.

Foto d'una taula d'embotits
Els embotits, generalment, són dolents per la salut | GETTY IMAGES

3. Compte amb el pa refinat

I com no, no hem d'oblidar el complement estrella de qualsevol entrepà: el pa. Normalment els entrepans de llonganissa se solen acompanyar de pa blanc, que sens dubte és un dels més perjudicials.

El pa blanc s'elabora a partir de farines refinades, que poden arribar a contenir un índex glucèmic alt. Això, si ho traduïm d'una altra manera, implicaria que per cada entrepà que consumim s'estarien disparant els nostres nivells de sucre a la sang.

És evident que qualsevol aliment en excés és dolent, però, en aquest cas és aconsellable consumir-lo tan poc com sigui possible. Si volem cuidar la nostra salut i reduir al màxim el risc de patir algunes malalties, el millor és que optem per cercar altres alternatives.