Imatge de diversos dolços nadalencs

Escull els millors dolços nadalencs per aquestes festes de Nadal: et donem les pautes

Això és el que has de tenir en compte per escollir els millors dolços nadalencs

El torró és considerat l'estrella dels dolços nadalencs, però els polvorons i les mantegades són també grans protagonistes a la nostra taula i són més de la nostra terra. La seva arribada a casa marca el començament d'aquest període festiu.

Conèixer les diferents varietats que hi ha d'aquests productes i les seves característiques ens pot ajudar a escollir entre la gran oferta del mercat. En aquest treball, l'etiquetatge és una eina fonamental, ja que, a més de la denominació del producte, cal indicar el llistat d'ingredients.

Els torrons, els grans protagonistes del Nadal

Hi ha diferents categories per establir la qualitat dels torrons, que està bàsicament determinada pel percentatge d'ametlla que té respecte al pes total. Les qualitats més usuals van des de la Qualitat popular, la més baixa, fins a la Qualitat suprema:

1. Qualitat popular: a partir del 30% d'ametlla.

2. Qualitat estàndard: entre un 40 i un 50% d'ametlles.

3. Qualitat extra: més del 50%.

4. Torró de qualitat suprema: més d'un 60% d'ametlles.

Imatge de trossos de torró tou i dur
La qualitat del torró ve determinada pel percentatge d'ametlla que té respecte al seu pes total | GETTY IMAGES

El Consell Regulador del torró de Xixona distingeix entre dues qualitats per concedir-ne la Denominació d'Origen: extra i suprema. Els de qualitat suprema, la més alta, han de tenir un 60% d'ametlla com a mínim al torró d'Alacant (el conegut com a 'dur') i un 64% al Xixona (el 'tou').

Tot i això, hi ha marques que comercialitzen productes considerats com de qualitat suprema millorada, amb mels de romaní i/o tarongina en lloc de 'mil flors' i més quantitat d'ametlla.

Imatge d'un sopar de Nadal
El Consell Regulador del torró de Xixona distingeix entre dues qualitats per concedir la Denominació d'Origen: extra i suprema | Getty Images

A més de la categoria en funció de la proporció d'ametlla, la qualitat i els percentatges de les altres primeres matèries emprades en l'elaboració del torró influeixen en la seva qualitat. El torró de Xixona és ametlla, sucre i mel (més clara d'ou en la varietat Alacant).

Si algunes quantitats d'aquests ingredients són substituïdes per xarops de glucosa o més quantitat d'emulgents, això també repercuteix en el sabor i en la qualitat. També és important el tipus d'ametlla.

La varietat idònia és la marcona, tot i que hi ha productors que fan servir ametlles d'altres procedències, més barates però amb característiques diferents. Per això és important llegir detingudament el llistat d'ingredients.

Altres tipus de torrons

Les masses d'ametlles també es poden substituir per qualsevol altre fruit sec, pelat o amb pell, cru o torrat i altres matèries bàsiques i ingredients diversos. D'aquesta manera, sota la denominació de torrons diversos, es recullen productes elaborats amb ingredients com ara cacauet, coco, cacau, xocolata, rovell d'ou, gelatines alimentàries, licors, sucres i altres matèries bàsiques.

Destaquen per la seva producció els torrons de coco, de neu o de massapà i de rovell o de crema. A més, aquests dolços es poden presentar coberts o farcits amb preparats de confiteria, pastisseria i fruites confitades.

Durant els últims anys, apareixen cada vegada més varietats dels anomenats pralinès al mercat, amb sabors com iogurt, rom amb panses, 'mousses' diversos, crema, nata, pinya, crema catalana o arròs amb llet, per exemple.

Imatge d'un tros de torró d'avellana tallat
Durant els últims anys han aparegut noves varietats de torrons | GETTY IMAGES

 

Mantegades, polvorons i massapans: els dolços nadalencs 

Per a molts, totes aquestes postres s'elaboren de la mateixa manera, n'hi ha fins i tot que els confonen per manca de costum. Però, encara que comparteixin una textura terrosa i un sabor extraordinari i únic, són profundament diferents.

En primer lloc, no estan fets amb els mateixos ingredients. Els polvorons consisteixen en la barreja de farina, mantega, sucre i ametlla. En canvi, les mantegades es componen també de mantega, però la seva varietat de sabors afegits sol ser més gran, amb canyella inclosa, i no contenen ametlla. Finalment, el massapà sí que conté ametlles, però la seva barreja es realitza amb patata i sucre.

Imatge d'un plat de polvorons
Els polvorons, els massapans i les mantegades són també els grans protagonistes de la taula | GETTY IMAGES

La forma ens pot ajudar a distingir-los. Els polvorons són allargats, ovalats i el seu nom es deu al sucre en pols que el recobreix. No obstant això, les mantegades són més rodones i el color i textura poden variar segons siguin de llimona, de xocolata o de pasta de full.

Per la seva banda, el massapà té una major varietat de formes, hi ha els ossos de sant molt allargats (com un os de tíbia), el denominat pa de Cadis i moltes més varietats. Però, generalment s'ofereixen amb mides molt petites de tot just un mos.

Mantegades i polvorons amb certificat de qualitat

A Espanya, les mantegades i polvorons produïts a la localitat sevillana d'Estepa poden optar a ser reconeguts amb el certificat d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) 'Mantecados de Estepa' o 'Polvorones de Estepa' (depèn del producte ). Aquests productes garanteixen el compliment d‟uns requisits superiors als exigits per a la resta de dolços de la mateixa classe o varietat.

Els productes emparats pel Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida 'Mantecados de Estepa' o 'Polvorones de Estepa'  venen clarament identificats. Als embolcalls i envasos dels productes protegits figura, obligatòriament i de forma destacada, el nom de la dita IGP, amb el logotip del Consell Regulador.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp