Imatge d'una dona que duu mascareta

Mercadona té l'única mascareta que protegeix un 99% contra el coronavirus

Ho diu un estudi de l'OCU que analitza una trentena d'equips de protecció

La mascareta s'ha convertit en un producte obligatori en la llista de la compra des de fa gairebé un any a causa de la pandèmia de coronavirus. No obstant això, no totes són igual i durant aquests gairebé dotze mesos no s'ha deixat de debatre quines són eficients i quines no. Un debat que ha tornat a agafar força després que alguns països hagin imposat l'obligació d'usar les de tipus FFP2 en algunes circumstàncies i amb l'aparició de les noves soques del virus.

Per això, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han fet un estudi per a aclarir tots aquests dubtes i han assenyalat quina és la mascareta més eficaç de totes les que hi ha als supermercats de l'Estat espanyol. Aquest rànquing ha deixat en primera posició el tapaboques que venen a Mercadona.

Una trentena de models analitzats

L'estudi de l'organització ha analitzat un total de 30 models de mascaretes higièniques i quirúrgiques, d'un sol ús i reutilitzables, tant per a adults com per a nens, totes elles amb una exigència mínima d'un 98% de filtració les d'un sol ús i per sobre d'un 90% les reutilitzables. A més, han remarcat que les higièniques i les quirúrgiques «es troben al mateix nivell de seguretat i protecció que les de nivell 2».

En aquest sentit, expliquen que «al contrari del que alguns suposen o volen donar a entendre, hi ha mascaretes higièniques, senzilles i assequibles, amb una eficàcia de filtració equivalent a mascaretes mèdiques, però amb l'avantatge del seu menor preu i una major respirabilitat».

La mascareta més eficaç és de Mercadona

Així, l'OCU ha posicionat els equips de protecció de Mercadona en primer lloc «pel seu bon preu» i els seus «immillorables resultats». Segons l'estudi que ha realitzat l'organització, les mascaretes d'un sol ús de la marca Deliplus són les millors que hi ha al mercat. Mercadona ven aquests equips de protecció no reutilitzables en paquets de 10 unitats a un preu d'1,5 euros. Compten amb l'homologació UNEIX 0064 i la seva filtració aconsegueix el 99%. L'OCU ha posicionat en primer lloc tant les mascaretes d'un sol ús de Deliplus per a adults, com les que són per a nens.

En segon lloc, l'organització ha col·locat els equips de protecció Bergner de Carrefour. Aquests tapaboques compten amb un 98% d'eficàcia i estan a la venda pel mateix preu que les de la cadena de Juan Roig, 1,5 euros cada pack de 10 unitats. També disposen de l'homologació UNEIX 0064. El podi de les d'un sol ús per a adults el completa la Jiangsu Excelence de Lidl, una màscara quirúrgica tipus IIR que també aconsegueix una filtració del 98%. Un paquet de 10 unitats costa 1,45 euros i estan homologades per la norma EN 14683.

Després d'aquestes tres, l'OCU també ha volgut destacar la IntelMask d'Aldi, uns equips de protecció que compten amb les mateixes característiques que l'anterior i que ha recomanat en cas d'estar contagiat. Pel que fa a les mascaretes reutilitzables per a adults, han destacat la Belpa de Consum. La seva «respirabilitat» només és «acceptable», però «obté bons resultats després de les rentades». Es comercialitza en paquets de cinc unitats al preu de 5 euros, podent rentar-se fins a 25 vegades.

Les tres millors mascaretes per a nens

En la classificació de mascaretes per a nens, l'OCU també ha posicionat en primer lloc la Deliplus infantil. Uns equips de protecció que compten amb les mateixes característiques que les d'adults. En la segona posició, l'organització ha destacat la DX Màscara higiènica reutilitzable. Aquesta compta amb dues capes, admet fins a 50 rentades i «destaca per la seva bona respirabilitat». La seva filtració és del 91% i compte amb l'homologació UNEIX 0065.

L'OCU ha completat el podi de tapaboques per a nens amb la mascareta higiènica reutilitzable infantil d'Aldi. Com succeeix amb l'anterior, aconsegueix una filtració del 91%, compta amb dues capes i compleix amb la norma UNEIX 0065. Però la respirabilitat «només és acceptable».