Imatge d'una noia negant amb la mà beure una copa de vi

Els experts avisen: beure una copa de vi sí que engreixa i no t'agradarà saber-ho

Una copa de vi té moltes calories

Les celebracions, les reunions, les festes... qualsevol esdeveniment social és motiu de joia i de consum, i perquè no dir-ho: de beure. El vi és una de les begudes alcohòliques més consumides del món, però la veritat és que també és una de les que més pot arribar a engreixar.

No tots els vins són iguals

A moltes persones els agrada acompanyar els àpats amb una copa de vi. Com qualsevol beguda alcohòlica, el vi també presenta alguns inconvenients per a la nostra salut. Ara bé, tot dependrà del tipus de vi que beguem (i de la freqüència del consum).

Des de fa molt de temps la ciència ha intentat resoldre algunes qüestions respecte a aquesta beguda. D'una banda, s'ha arribat a sentir que una copa de vi al dia podria suposar un gran benefici per a la nostra salut cardíaca. D'altra banda, però, algunes evidències també han desmentit aquests aspectes.

Imatge de diferents copes de vi
No tots els vins tenen la mateixa quantitat de calories. | Getty Images
 

En qualsevol cas, està força clar que qualsevol excés en aquesta vida ens pot passar factura. Sense anar més lluny, un estudi publicat a The Lancet ha conclòs que consumir alcohol en grans quantitats pot augmentar el risc de patir vessaments cerebrals i hipertensió.

Tanmateix, aquesta mena de riscos solen aparèixer amb el llarg dels anys. Per tant, és molt habitual que la població no percebi el perill com a tal, ja que en tractar-se d'una evidència a llarg termini moltes persones es 'relaxen'.

Però més enllà dels desavantatges que presenta per a la nostra salut el fet de consumir alcohol, n'hi ha una que es pot començar a notar físicament, i és el fet d'engreixar-se. És evident que no tots els vins són iguals i, per tant, no tots faran que ens engreixem igual. Alguns factors, com la graduació, són determinants per saber el contingut calòric que ens aporten.

Quin és el vi que més engreixa?

És evident que no tots els vins són iguals. El seu contingut calòric és determinant, principalment, per un factor, i és la graduació. D'aquesta manera, depenent de la graduació (o dit altrament, la quantitat de contingut en alcohol) que presenti un vi engreixarà més o menys.

Imatge d'una persona servint una copa de vi d'una ampolla
El vi que més engreixa és el vermut. | Getty Images
 

Encara que totes les begudes alcohòliques contenen calories, l'alcohol del vi no sol superar mai els 15 graus. Tot i això, el vi no és l'única beguda que presenta aquest inconvenient. N'hi ha d'altres, com la cervesa, que també pot fer que pugem de pes.

Per tant, és important que diferenciem alguns tipus de vi. El que menys engreixa sol ser el cava de tipus brut. Normalment és un dels més cars, i presenta 75 calories per 100 mil·lilitres. En aquest sentit, si beguéssim una copeta de 150 mil·lilitres, estaríem ingerint unes 112 calories.

Tot i això, el vi que més calories presenta (i el que més ens faria engreixar) és el famós vermut. Molts no ho consideren un vi com a tal, però el vermut ens pot arribar a aportar unes 130 calories per cada 100 mil·lilitres.

D'aquesta manera, si algun dia anéssim a una terrassa a prendre'ns una copa de 220 mil·lilitres, estaríem ingerint ni més ni menys que 300 calories. Això sí, cal tenir present que les calories de l'alcohol són diferents de la d'altres aliments: les dels aliments procedeixen de nutrients, i les de l'alcohol estan 'buides'.