Mans agafant una botella de llet del supermercat

La veritat de la llet de supermercat a Catalunya: un expert revela què ens venen

Amb el pas del temps i els progressos tecnològics, la indústria del mercat comercialitza nous productes

La llet és aquest aliment gairebé vital i indispensable per a qualsevol mamífer. Ja des del nostre naixement ens marca un abans i un després, ja que és el primer que rebem quan arribem al món. Tot i això, durant l'etapa adulta també la continuem consumint, encara que potser d'altres formes.

La llet: un aliment important en el desenvolupament humà

No només els éssers humans en necessitem en néixer: qualsevol altre animal mamífer també la necessita per sobreviure, ja que la llet és un aliment indispensable en el nostre desenvolupament. Gràcies a aquesta podem obtenir tot el necessari per començar el nostre procés de creixement en tots els àmbits.

Llet en una ampolla i un got
La llet és un aliment indispensable per a qualsevol mamífer. | Getty Images

La composició és molt completa: la llet ens aporta un valor nutricional incalculable. Així doncs, aconseguir propietats que ens ajudaran a afavorir el nostre desenvolupament neuronal, ossi i muscular. A més, és especialment important en els bebès, ja que el seu contingut en immunoglobulines els proporciona defenses.

Per això, es considera un aliment saludable pel fet que la seva composició i les seves propietats ens poden aportar grans beneficis. Això no obstant, un cop finalitzada l'etapa lactant és possible consumir-la de moltes altres formes.

Així doncs, podem observar que la llet es pot beure de forma líquida o consumir-la a través d'altres derivats, com ara els lactis. En aquest sentit, els formatges i els iogurts són els altres dos aliments més consumits a escala mundial.

Tot i això, no va ser fins a la segona meitat del segle XIX quan Louis Pasteur va revolucionar una nova pràctica: la pasteurització. Gràcies a la seva aportació, tota la població es va poder beneficiar de consumir aquest aliment de diverses maneres, i sobretot, de forma segura.

El procés de pasteurització, que bàsicament consisteix a tractar la llet amb altes temperatures, és fonamental per evitar la proliferació de microorganismes. A més, la pasteurització també ajuda a combatre l'aparició de determinades malalties que podrien posar en greu risc la salut.

Formatge
La llet està present de moltes formes a les nostres vides. | Pixabay

La realitat sobre la llet que prenem avui dia

Com qualsevol cosa a la vida, les persones també avancen… i amb elles, les seves necessitats. Actualment, la ciència i la tecnologia van de la mà pel que fa al seu progrés i en la indústria alimentària passa el mateix.

Si anem a qualsevol supermercat, podrem comprovar de primera mà allò que la biologia molecular és capaç d'oferir-nos. Així doncs, avui dia és possible obtenir diferents tipus de llet. Aquest progrés es deu, principalment, als gens que presenten els animals.

Per exemple, hi ha determinades proteïnes que poden estar (o no) presents a la llet de vaca, com ara l'A1 i l'A2. Depenent de la composició de la llet esmentada, es poden comercialitzar productes que arribin a satisfer les diferents necessitats de la població.

Una gran varietat de productes al nostre abast

Actualment, predomina la llet amb la variant A2 de la proteïna beta-caseïna. Això és perquè és un producte molt més fàcil de digerir i processar, tant per als intolerants a la β-casomorfina-7 com per a la societat, en general.

A més, és important tenir present que cada cop són més les persones intolerants a la lactosa, o que presenten molèsties intestinals. Doncs bé, gràcies a aquests progressos, la indústria posa a la nostra disposició diferents productes, des de llets light fins a llets amb sabor o sense lactosa.

En qualsevol cas, queda demostrat que les actuals aplicacions genòmiques contribueixen a desenvolupar nous tipus de llet, una cosa veritablement positiva si tenim en compte les necessitats creixents de la població. En aquest sentit, la llet continuarà formant part de la nostra vida i avançarà amb nosaltres.