Imatge d'una noia practicant exercici física dins de casa

Fitness: què és i quins són els principals beneficis?

El terme 'fitness' es fa servir amb gran freqüència, però en realitat té un significat molt concret

El benestar tant físic com psicològic venen de la mà de la pràctica d’hàbits saludables per a l’organisme; el fitness és un d’ells. Popularment, el terme s’associa només a estar sa i en forma, però el seu significat és encara més específic.

En anglès, ‘fitness’ vol dir aproximadament «bona forma física». Tot i això, se li ha anat atribuint conceptes i significats connotatius a l’ús d’aquesta paraula. A continuació, t’explicarem què és el fitness i quins beneficis aporta la seva pràctica.

Què és el fitness? Quins objectius té?

El fitness, com s’interpreta actualment, fa referència a una sèrie d’exercicis físics que desenvolupen en un entorn concret i que tenen propietats beneficioses per l’organisme de qui el practica.

La cultura ‘fitness’ es va iniciar i popularitzar als Estats Units, al voltant dels anys 80. Concretament, s’associa a l'emissió de programes televisius i de vídeos perquè totes les dones i homes poguessin practicar des de casa seva aquest estil d’activitat.

una dona fent esquats a casa
El fitness és una pràctica molt saludable i beneficiosa per al nostre cos | Getty Images

Actualment existeix una estreta relació entre el fitness i el culturisme i, malgrat que no són el mateix, moltes activitats d’aquests tipus d’exercicis se superposen. En aquest cas, els objectius del fitness se centren a potenciar el benestar i la salut física, no tant la figura corporal.

Alguns dels objectius del fitness són la pèrdua de grassa corporal, la pràctica d’exercicis aeròbics, i la realització de manera constant i repetida d’aquests. La importància d’uns bons resultats recauen en la freqüència amb què es practiquen; executar una bona rutina és essencial.

Els 5 beneficis principals del fitness

Tal com s’ha explicat, els objectius del fitness difereixen qualitativament dels del culturisme. I és que es considera que el fitness té com a darrer objectiu la millora de la condició física, el qual es traduiria en els següents 5 beneficis d’aquest exercici per a la salut.

1. Incrementar la resistència cardiovascular

El cor és el múscul encarregat de bombar la sang i proporcionar oxigen a tot l’organisme; a conseqüència, es considera el motor que aporta combustible al cos. Alhora, el funcionament del sistema cardiovascular està mesurat per la capacitat pulmonar.

Per exercitar el cor i els músculs s’ha de realitzar exercicis continus que augmentin el ritme cardíac. Algun d’aquests són sortir a córrer, fer senderisme, anar amb bicicleta o simplement caminar de forma àgil.

2. Enfortir la musculatura

El mateix pes humà exerceix una resistència per a l'organisme, i són els músculs els encarregats d’exercir la força necessària per aguantar aquesta resistència. Per això, és important mantenir un sistema muscular fort i en forma.

La realització d’exercicis que obliguen a exercir gairebé el màxim de la força d’un individu farà que aquest màxim vagi incrementant-se a poc a poc, i amb ell la massa muscular. Els exercicis d’aixecament de pes,  sigui amb pesos o sense, són els ideals per obtenir aquests beneficis.

3. Potenciar la flexibilitat

La flexibilitat és el rang de moviment que tenen les articulacions. Es tracta d’una propietat específica i independent de cada articulació, pel qual es pot posseir molta flexibilitat a la zona del tren inferior, però molt poca a la superior, o viceversa. Per això, és important treballar cada zona de manera individual.

Dona
És important treballar cada zona del cos per millorar la nostra flexibilitat | Getty Images

Algunes activitats per millorar la flexibilitat són la realització d’estiraments abans i després de l’entrenament, que a més a més contribueixen a la protecció de possibles lesions i augmenten l’agilitat de l’individu, millorant així la capacitat dels moviments que és capaç de realitzar.

4. Aconseguir un equilibri a l’estructura corporal

Aquest objectiu té a veure, a més d'amb l’harmonia estètica, amb una proporció adequada entre la matèria grassa i l’índex de massa corporal de l’organisme. És a dir, es relaciona la grassa amb el pes total i es considera saludable situar-se el 14% i el 24% en dones i entre el 9% i el 19% en homes.

Això fa pensar que en aquest benefici del fitness intervé la importància d’una correcta alimentació, ja que l’exercici físic no donarà l’efecte desitjat si la dieta no conté els nutrients adequats, o bé té un excés de grasses saturades i altres compostos poc saludables. Així que, entrenar de manera equilibrada els grups musculars també és rellevant.

5. Treballar la constància i la disciplina

Totes aquestes activitats seran en va si la freqüència i la constància de la seva realització són insuficients com per aconseguir un efecte patent a l’organisme. Generalment, es recomana fer activitats fitness de dos a quatre vegades per setmana.

Els exercicis de fitness, per la disciplina i la constància que requereixen, es tornen una bona pauta d’organització vital, així com una font d’autoconfiança i superació que pot ser extrapolada a altres àrees de la vida de l’individu.

D’aquesta manera, el fitness, amb el seu darrer objectiu de millorar la condició física, contribueix alhora a la millor de la salut mental, ja que a l’hora de realitzar l’activitat física s’estimula la producció d’hormones que potencien el benestar psicològic, com les endorfines, associades a la sensació de plaer.

La importància de cultivar el cos i la ment

Arribats a aquest punt, i després d’aclarir què és realment el fitness i com contribueix a l’organisme, ens adonem que la gran majoria de factors que influeixen positivament en el cos ho fan també a la salut mental.

Una dona caminant.
A més del cos, també cal donar importància a cultivar la ment  | Getty Images

En aquest sentit volem fer referència a la recentment popularització de les concepcions holístiques sobre la salut i l’ésser humà, en general. Aquestes postures plantegen que la interrelació entre el cos i la ment són un aspecte central de la vida i que, per tant, no és possible entendre una sense l’altra; en el fons, serien aspectes diferents d’un mateix tot.

Així doncs, la realització del fitness també està associada a un estil de vida que potència els hàbits saludables com una bona alimentació, una organització laboral i personal adequada i uns hàbits de son que fomenten el descans.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips'.