Flors de Nadal

Si el teu gat s'apropa a una flor de Nadal, posat en alerta: avisen d'un gran risc

El contacte amb aquesta planta pot ser perjudicial pel teu gat

Ara que s'acosta el Nadal és molt normal que ens animem a decorar casa nostra amb les millors gales. La flor de Nadal, per exemple, és una de les opcions més tradicionals. Tot i això, si tens gats a casa, has de seguir llegint. Encara que es tracta d'una planta típica del Nadal, potser hauries de pensar molt bé si et convé portar-la a casa teva, especialment si tens gats. T'expliquem per què.

Tot sobre la flor de Nadal

Potser no ho saps, però la flor de Nadal és una planta originària de Mèxic, que es va fer posteriorment famosa gràcies al botànic estatunidenc Joe Robert Poinsett, qui va començar a cultivar-la. Des de llavors, se n'han plantat versions de diferents mides, des de formes molt petites fins a formes grans i amb molt de cos.Coneguda tradicionalment amb el nom de ponsètia, les seves flors reals són petites i grogues i es troben a la part superior de la planta.

La vistositat de la flor de Nadal es basa en les fulles superiors de colors forts, que estan just a sota de la flor real. En el passat, només hi havia flors de Nadal vermelles i blanques brillants, però avui dia n'hi ha una àmplia gamma de colors.Les fulles superiors poden ser vermelles, rosades, blanques o jaspiades. També poden tenir ratlles, pegats o patrons de marbre. Abans de l'inici de la temporada nadalenca, n'hi ha moltes a la venda.

Fulles d'una flor de Nadal i llums nadalenques
La flor de Nadal és molt important en aquestes dates. | Getty Images

Sabies que és perillosa per als gats?

Les fulles i flors de moltes plantes poden ser perilloses per als gats. Entre altres, la flor de Nadal, el jacint, l'amaril·lis i moltes altres plantes són molt verinoses i definitivament s'han de mantenir fora de l'abast dels gats. Per exemple, totes les plantes de lliris, com ara els narcisos, poden perjudicar els seus ronyons.

En el cas de la flor de Nadal, és summament recomanable intentar mantenir-la sempre fora de l'abast dels gats. Això sí, a diferència del que habitualment es pensa, no és tan verinosa com creiem. És més, molts veterinaris aclareixen que la seva reputació com a perjudicial ha arribat a ser, fins i tot, exagerada.

Gat petit
La flor de Nadal, de la mateixa manera que altres plantes, pot ser perillosa per a la salut del teu gat. | GETTY IMAGES

Segons les xifres actuals, només al voltant de la meitat dels casos registrats presenten símptomes. En aquest sentit, solen ser signes lleus del tracte digestiu que generalment desapareixen per ells mateixos (i, en tot cas, sempre que el gat hagi consumit la planta). Els símptomes inclouen, per exemple, baveig, vòmits, rebuig al menjar i apatia. Si aquests persisteixen o són severs, has de contactar amb un veterinari.

Què cal fer si el nostre gat mostra alguns d'aquests símptomes?

Si el teu gat ha menjat una planta verinosa, és recomanable posar-te en contacte amb una clínica veterinària per obtenir més instruccions.Un cop a la clínica, el veterinari examinarà el teu gat i decidirà el tractament en funció del tipus d'intoxicació.

Si no han passat més d'un parell d'hores des que hagi ingerit la substància tòxica, es pot induir el gat a vomitar a la clínica. Tot i això, el vòmit s'ha de fer abans que apareguin els símptomes d'intoxicació.

La flor de Nadal: una tradició nadalenca (sempre sense riscos)

Com segurament sabràs, la flor de Nadal és una tradició nadalenca, especialment, perquè ha esdevingut un clàssic gràcies als seus colors cridaners —vermell i verd— molt comuns d'aquestes festes.

Això sí, si penses portar-ne una a casa, recorda el més elemental: evita posar-la sempre a prop dels teus gats. Pot quedar molt bé en un espai enlaire, completament allunyat dels teus gatets.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp