Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Pedro Sánchez.

El Govern proposa una pujada de sou a milions de treballadors

L'increment salarial seria del 6% fins al 2024

El Govern ha avançat quins són els seus plans respecte a l'actualització de salaris a l'administració pública. Aquest dimecres va fer arribar als sindicats un increment dels sous del 6% que es distribuiria entre el 2022 i el 2024. A això se li uneix l'augment del 2% que ja perceben els funcionaris aquest exercici.

Però, a més a més d'abordar aquest assumpte, també s'han posat sobre la taula altres qüestions d'interès. És el cas de la jornada laboral de 35 hores setmanals o millores a la promoció interna, assenyala Europa Press de fonts de la negociació.

Segons el que preveu l'executiu de Pedro Sánchez, aquesta pujada quedaria estructurada de la manera següent. Aquest 6% es repartiria amb un 1,5% retroactiu per al 2022, seguit d'un 2,5% per al proper any i un 2% per al 2024. Si a això se li suma el 2% pactat per al 2022, l'augment salarial fins a 2024 se situaria en el 8%.

Foto de bitllets de 50 euros.
La mesura augmentaria el salari dels funcionaris fins a un 8% el 2024 | Getty Images

Els sindicats ho consideren insuficient

Els sindicats destaquen que hi ha connexió i «bona intenció» per part del Govern, sobretot en incorporar l'1,5% retroactiu per al 2022. En qualsevol cas, les actualitzacions dels dos exercicis següents resulten insuficients. Així ho confirmava el secretari general d'UGT Serveis Públics, Julio Lacuerda.

Una de les propostes que van posar sobre la taula va ser la inclusió d'una sèrie de clàusules de revisió. D'aquesta manera, s'evitaria la possible pèrdua de poder adquisitiu per part dels funcionaris.

Expliquen que l'executiu sap que el 2023 «la inflació serà alta». Com que van reaccionar per a aquest any, entenen que també seria lògic rebre «el mateix tractament que el 2022». Seria un petit esforç que valorarien els empleats públics, va apuntar Lacuerda.

Foto de monedes apliades
Els funcionaris troben que la mesura és insuficient | GETTY IMAGES

El que pretenen és que el nou acord salarial pugui esmorteir l'elevada inflació. Això sí, són conscients que resultarà impossible aconseguir «una pujada dels sous equivalent a la inflació real». En aquesta negociació també es va demanar el reconeixement de la jubilació parcial anticipada dels funcionaris. A més, van abordar la reactivació de l'Observatori de l'Ocupació Pública.

CCOO reclamen un esforç més gran

D'una manera molt similar s'expressen a CCOO. Confien que el Govern faci un «esforç addicional» per compensar «el poder de compra» que van perdre els treballadors de les administracions públiques. Sostenen que la inflació acabarà l'any al 8%, mentre que el 2023 serà del 6%.

Per això insisteixen en la necessitat que la pujada salarial s'ajusti a aquesta situació. Aquest sindicat va plantejar unes pujades d'entre el 9,5% i el 10% distribuïdes entre el 2022 i el 2024. A més, deixarien en mans de l'executiu qualsevol tipus de clàusula i la quantia de les mateixes.

A la primera presa de contacte es van mostrar optimistes, encara que «amb reserves». Humberto Muñoz, coordinador de l'Àrea Pública de CCOO, ha apuntat que «seguim sense tenir una oferta concreta del que es vol posar».

Entre les reivindicacions plantejades per ells s'hi inclouen la jornada laboral de 35 hores i crear nous llocs de treball. També la modernització de la funció pública i atendre la situació del personal extern.

El secretari d'Acció Sindical de CSIF, Francisco Lama, va titllar de positiva la trobada, encara que també insuficient l'esforç de l'Estat. Considera que la proposta de pujada salarial «no corregeix la pèrdua de poder adquisitiu». Advertien que «estem molt allunyats d'arribar a una entesa», Confien que els faci una proposta més concreta i adaptada a les seves necessitats. Durant les properes hores continuaran amb les trobades.