Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

El truc infal·lible de la Guàrdia Civil per passar l'ITV: l'únic que necessites

Amb un simple objecte que tots tenim, podem revisar l'estat del nostre vehicle

Ple estiu i l'operació sortida està en expansió. Mentre que alguns opten per l'avió, el tren o qualsevol altre transport, són molts els espanyols que decideixen fer el viatge amb cotxe. És per això que un funcionament correcte del nostre vehicle és essencial per viatjar tranquils. Quan es tracta de seguretat viària, qualsevol prevenció és poca, i per això els conductors estan obligats a passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) periòdicament.

La ITV és motiu de temor per a moltes persones que porten el cotxe al taller. Tot i això, podem evitar emportar-nos una sorpresa si fem algunes revisions nosaltres mateixos abans de passar pel taller. Entre els molts trucs que circulen per les xarxes, la Guàrdia Civil ha volgut compartir un dels millors per sortir nets de la revisió.

Una roda d'un cotxe punxada a la carretera
El bon estat dels pneumàtics és fonamental per passar la ITV | TarragonaDigital

La Guàrdia Civil revela com pots passar la ITV amb un sol objecte

Des del compte de Twitter, la Benemèrita ha recordat que uns dels aspectes que més es revisen a la ITV és l'estat dels pneumàtics. I és que les nostres rodes són la part del vehicle que més pateix, per la constant fricció i les temperatures a què estan exposades. I encara més a l'estiu. Per comprovar que els nostres pneumàtics no estan desgastats, la Guàrdia Civil ens explica un truc infal·lible amb un objecte molt comú.

Amb una moneda d'1 euro ens podem convertir en experts d'inspecció de vehicles. El truc consisteix a introduir aquesta moneda a la línia de la meitat de la roda, al dibuix del pneumàtic. Un cop ficada a la ranura de la roda, haurem de fixar-nos a la vora daurada exterior de la moneda. Si el cercle no es veu, enhorabona, els teus pneumàtics passaran la inspecció. Però si es veu la part daurada de la moneda millor que canviïs les rodes si no vols sortir de la ITV amb mala cara.

L'enorme multa per portar els pneumàtics desgastats

A més del genial truc, la Guàrdia Civil avisa que si ens enxampen circulant amb les rodes desgastades, la multa que ens pot caure arriba als 200 euros. Això per cadascun dels pneumàtics en mal estat, per la qual cosa, si no hem canviat cap de les rodes, la sanció puja als 800 euros. Per això aquest truc senzill ens pot salvar de més d'un disgust, tan econòmic com per seguretat.

Imatge de diversos cotxes aparcats a la zona blanca
Els pneumàtics en mal estat suposen multes de fins a 800€ | Getty Images

Un pneumàtic desgastat pot esdevenir molt perillós per la conducció. Amb el desgast, l'agafada del vehicle disminueix, sobretot en asfalt mullat, quan intenta evacuar l'aigua. De la mateixa manera, la distància de frenada augmenta, arribant a suposar un gran risc de patinades i 'aquaplaning'.

Cada quant canviar els pneumàtics del nostre cotxe?

El truc de la moneda que ha compartit la Guàrdia Civil per Twitter pot servir de gran ajuda per comprovar si correm els riscos esmentats. No obstant això, hi ha altres detalls en què ens podem fixar per assegurar que el nostre cotxe circula en bon estat:

1. Quilometratge

Per norma general, si els pneumàtics són de gamma mitjana alta, es recomana canviar abans d'arribar als 50.000 quilòmetres. En el cas dels pneumàtics de més baixa qualitat, als 10.000 quilòmetres seria el moment de jubilar-los. Tot i això, la vida útil d'un pneumàtic depèn en gran part de l'estil de conducció i el tipus de carreteres per les quals circulem.

2. Símptomes de deteriorament

Un desgast anormal a les rodes pot ser degut a un problema mecànic més que dels mateixos pneumàtics. Fixar-se en aquesta part del cotxe ens pot indicar possibles problemes a la resta del vehicle. Diferències en pneumàtics del mateix eix, desgast al centre o bé desgast a les espatlles de la banda de rodament, són alguns dels símptomes evidents i fàcils de detectar.