Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de Juan Roig i la part exterior d'una botiga Mercadona

La història mai explicada de Juan Roig, el cap de Mercadona: estudis, família i fills

Juan Roig i la seva relació amb els negocis tenen origen familiar

Quan pensem en el nom de Juan Roig, aviat ens ve una paraula al cap: Mercadona. L'empresari valencià ha aconseguit fer-se un lloc a l'imaginari de tots els consumidors espanyols i, fins i tot, dels portuguesos.

Tanmateix, i com passa amb qualsevol persona recelosa de la seva intimitat, no tothom coneix grans trets de la seva vida personal o privada. Per això, hem recollit tota aquella informació que es pot considerar rellevant sobre ell.

La història de Juan Roig i la seva preparació fins al seu lloc

Nascut el 8 d'octubre de 1949 a València, Juan Roig Alfonso és l'actual president i màxim accionista de Mercadona. Sense anar més lluny, ell i la seva dona, Hortensia Herrero, acumulen el 80 % de les accions de la cadena valenciana.

Graduat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, també compta amb un PDD per l'IESE Business School, que pertany a la Universitat de Navarra. Així mateix, té un títol de Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València i un altre per la Universitat de València.

Juan Roig dempeus de braços plegats
L'empresari valencià compta amb diversos títols importants. | Europa Press

Actualment, també compta amb altres títols de diversa índole: president d'honor de L'Associació Espanyola de Codificació Comercial (AECOC), president de l'Institut de l'Empresa Familiar, vicepresident de l'Associació Espanyola d'Autoserveis i Supermercats (ASEDAS) i vicepresident de l'Escola d'Empresaris (EDEM).

També és qui lidera Angels, una societat d'inversió que compta amb més de 250 inversors per tot Espanya. A través d'aquesta, busca acompanyar els emprenedors i presentar als inversors «grans oportunitats» mitjançant empreses emergents, per exemple.

Com va sorgir el negoci familiar que ara és Mercadona?

Pel que fa a la seva relació amb els negocis, cal destacar que és una cosa que li ve de família. L'any 1977 els seus pares, Francisco Roig Ballester i Trinidad Alfonso Mocholí, van fundar el que avui es considera Mercadona, com a part del grup Cárnica Roig, l'empresa familiar que funcionava com a cadena de carnisseries i que, temps després, s'acabaria convertint en una d'alimentació.

Quatre anys després d'efectuar-ne la compra, Juan Roig amb tres dels seus cinc germans van comprar l'empresa als seus pares. Ja el 1991, el valencià va decidir adquirir als seus germans la seva part corresponent i així s'hi va fer amb tota l'empresa.

Primer plànol d'un carretó de la compra amb el logotip de Mercadona
Mercadona té origen en la cadena càrnia dels seus pares. | Mercadona

Com ell mateix indicava en un dels seus discursos: «Molta gent em pregunta: com sent regular en estudis, he arribat a crear Mercadona? La meva explicació és senzilla: quan algú té somnis a la vida que li val la pena aconseguir-los, posa passió (és a dir, tots els mitjans necessaris) i coratge per aixecar-se després de cada fracàs: així aquests somnis s'aconsegueixen».

Què sabem de la seva vida personal?

Com hem assenyalat, comparteix part de les seves accions amb la seva dona, Hortensia Herro, a qui va conèixer mentre era a la universitat i amb la qual es va casar el 1973. Cal destacar, però, que els negocis no és l'única cosa que comparteix amb ella. Tots dos són els pares de 4 filles: Amparo, les bessones Hortensia i Carolina, i Juana. Així mateix, són avis de 7 nets.

Sobre la seva personalitat, s'ha arribat a dir que és «tímid, però un home dur de negocis». Alhora, és «un home pràctic, directe, auster, que es pren les coses de debò, i que les seves maneres poden semblar fredes si no confia en la persona amb qui està parlant». Per entendre la seva filosofia de treball, només cal fixar-se en una de les seves frases més cèlebres: «No has de fer una feina que t'agradi, sinó que has de fer de la teva feina alguna cosa que t'agradi fer».