A l'hora de baixar de pes, tots sabem que és fonamental canviar l'estil de vida. Cal optar per una vida més saludable, basada en una alimentació natural sana i la pràctica d'exercici físic. Però, sabies que l'hora a què deixem de menjar també hi influiria?
No hi ha dubte: el sobrepès és un problema de salut que es reflecteix en un pes corporal superior al recomanat per a una alçada i edat determinada. L'excés de pes es produeix a causa d'un desequilibri entre la ingesta de calories i la despesa energètica. A més a més, pot augmentar el risc de malalties cròniques com la diabetis, malalties cardíaques i certs tipus de càncer.
El tractament inclou canvis en l'estil de vida, com ara una alimentació saludable i exercici regular. Però, ara, segons experts de la Universitat de Harvard, sembla que l'hora a la qual deixem de menjar influiria força.
A quina hora hauríem de deixar de menjar per aprimar-se segons Harvard?
D'acord amb un estudi publicat per la Universitat de Harvard, l'hora a la qual deixaríem de menjar podria influir de molt positivament quan seguim una determinada dieta d'aprimament. O, bàsicament, quan desitgem perdre pes. Dit d'una altra manera: quan deixem de menjar (és a dir, l'hora del dia) seria clau per no guanyar pes o per aprimar-se quan estem buscant aquesta finalitat.
Les conclusions de l'estudi en qüestió van ser publicades a la revista científicaCell Metabolism, i van descobrir que menjar fins més tard va augmentar la gana de les persones participants en la investigació.
No en va, menjar fins a força tard va disminuir també la quantitat de calories cremades a la nit, durant el son. I, encara pitjor, va promoure l'emmagatzematge de greix, de manera que va influir en l'augment de pes. Per tant, van concloure que l'ideal seria sopar cap a les 19 hores de mitjana. Així, acabaríem l'últim àpat del dia al voltant de sis hores i mitja abans d'anar-nos-en al llit a dormir.
Les hormones reguladores de la gana
Hi ha diverses hormones que regulen la gana en el cos humà. La leptina, per exemple, és produïda per les cèl·lules grasses i assenyala al cervell que s'ha assolit un nivell adequat d'energia al cos. D'altra banda, la grelina és produïda per l'estómac i augmenta la gana. Mentre que el pèptid YY (o PYY) és produït per l'intestí i s'encarrega de disminuir la gana.
La insulina és produïda pel pàncrees i ajuda a regular la glucèmia. També pot tenir un efecte sobre la gana perquè disminueix aquesta sensació. I el cortisol és una hormona produïda per la glàndula suprarenal i és coneguda com l'«hormona de l'estrès», la qual pot augmentar la gana i l'acumulació de greix al cos.
La regulació d'aquestes hormones pot ser afectada per diferents factors com ara la dieta, l'activitat física, l'estrès, entre altres. A més a més, tant la leptina com la grelina tendeixen a tenir un paper essencial al nostre cos. Per què? Perquè informen el nostre cervell de quan tenim gana.
Curiosament, si aprimem, tendeixen a disminuir els nivells de greix; és a dir, els nivells de leptina. Per això, controlar aquestes hormones a partir de les hores en què mengem per última vegada influeixen de manera positiva (o negativa) a l'hora de reduir o augmentar el pes.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp