Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'unes ampolles d'aigua.

Important avís sobre l'aigua embotellada i els riscos de beure'n cada dia

L'aigua caducada pot ser més perillosa del que creiem

No a tot arreu l'aigua surt de l'aixeta amb la mateixa qualitat, quelcom que porta a moltes persones a apostar per consumir aigua embotellada. I sí, és normal, però també és cert que cal tenir en compte alguns punts sobre aquesta.

Un dels elements necessaris per viure i mantenir-nos saludables és l'aigua. És un bé essencial per a la vida que és imprescindible cuidar i prendre de la manera adequada; fins i tot, si s'opta per comprar-la al supermercat.

Si tu també tens el costum de comprar ampolles d'aigua i no beure-la de l'aixeta, t'interessarà saber que hi ha una sèrie de riscos que apareixen quan, en consumir-la, veiem que està caducada.

L'aigua embotellada pot caducar?

Potser mai no t'ho has preguntat perquè sempre l'has considerat com un aliment no perible. No obstant això, la veritat és que l'aigua embotellada sí que pot caducar, no durarà per sempre emmagatzemada al nostre rebost.

Moltes ampolles de plàstic
L'aigua embotellada té una caducitat estàndard de 2 anys | Getty Images

En el cas d'altres aliments, com ara la llet o els ous, aquests compten amb una data de caducitat fàcil d'explicar. Així doncs, l'aigua també compta amb ella encara que ens pugui semblar sorprenent. Això, a més, s'estén també a l'aigua de l'aixeta. Organismes com l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA en anglès) aconsellen que no es begui si està emmagatzemada durant més de sis mesos.

Què passa si beus aigua caducada?

Ara que saps que l'aigua embotellada sí que pot caducar, necessites comprendre quins riscos comporta consumir-la fora de data.

1. L'envàs, la preocupació més gran

En primer lloc, el primer perill a què ens enfrontem és a l'envàs de plàstic. Aquest està produït, generalment, amb tereftalat de polietilè, en el cas d'ampolles petites. En el cas de bidons, es fa servir polietilè d'alta densitat.

Teòricament, el que es fa malbé amb el pas del temps és l'envàs i no l'aigua que conté, perquè aquests tipus de plàstics es poden filtrar al líquid quan caduquen. També es pot filtrar a causa de factors externs com ara la calor de la llum solar o la de l'interior dels vehicles que la transporten. Quan el plàstic entra en contacte amb l'aigua, no sols altera el sabor, sinó que també pot ocasionar un problema de salut. Alguns estan relacionats amb el sistema endocrí, amb el sistema immunològic o, fins i tot, poden causar problemes neurològics.

2. També pot desenvolupar algues o floridura

Alhora, hi ha alguns casos rars que també cal tenir en consideració. Per exemple, quan no s'emmagatzema correctament, l'aigua embotellada pot acabar desenvolupant problemes com algues o floridura. Així i tot, això no succeirà sempre que l'aigua estigui ben emmagatzemada, en un lloc fresc i sec i allunyada de la llum solar.

3. Pots emmalaltir

Com has vist, en beure aigua embotellada caducada es pot emmalaltir. Tot i això, has de saber que no és el més comú, sinó tot el contrari. De forma general, quan l'aigua es beu aviat i està ben emmagatzemada, no hi ha cap problema. Això es pot notar en aspectes com l'olor o el sabor.

El que triga a caducar l'aigua embotellada

En aquest punt, has de saber que no sempre hi ha una data de caducitat per a l'aigua embotellada. La majoria de les empreses decideixen col·locar una data estàndard de dos anys.

No obstant això, no hi ha una manera real de saber quan caducarà aquest tipus d'aigua o quan ja no es podrà beure. Això sí, com més temps passi, més problemes es poden generar en relació amb el plàstic de l'envàs.