Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vehicle transportant bombones de butà

Indignació pel que valdrà una bombona de butà a Catalunya d'aquí a poques setmanes

El preu de la bombona de butà preocupa tothom

El possible preu de la bombona de butà d'aquí a uns mesos a Catalunya ja causa indignació. Es tracta d'un producte bàsic, del qual depenen milions de famílies al nostre país. Precisament per això, el preu que podria assolir el proper 2023 preocupa, i molt.

La gran pujada dels preus és un dels temes que sempre surten a qualsevol conversa. Aspectes com no poder pagar la bombona de butà o fer front a la factura de la llum són els que més preocupen tothom.

Tot i que, des de fa uns mesos, el Govern va plantejar una sèrie de mesures anticrisi, la veritat és que moltes resulten insuficients. Per exemple, una de les adoptades estava estretament relacionada amb el preu de la bombona.

En concret, l'Executiu va marcar que el preu fix de la bombona de butà seria de 19,55 euros. Tanmateix, això resulta insuficient pel fet que aquest preu es tracta d'un màxim històric. I encara sembla que pot anar a pitjor.

Com es fixa el preu màxim del butà?

Cada dos mesos es fixa un preu màxim de venda per a la bombona de butà, i la manera de fer-ho és ben senzilla. No obstant això, no tothom en té coneixement.

Aquesta fixació de preu es duu a terme mitjançant una fórmula matemàtica, la qual s'encarrega d'impedir que tant la pujada com la baixada excedeixi el 15% en comparació del període immediatament anterior.

Bombona de butà
El preu actual de la bombona és fixat pel Govern | Europa Press

Tot i això, una vegada hem arribat a un punt crític, són moltes les persones que es fan la mateixa pregunta. És a dir, quant haurem d'arribar a pagar aquest bé de primera necessitat quan el preu deixi d'estar fixat pel Govern?

El possible preu per al proper any, un màxim històric

En aquest sentit, cal recordar que, actualment, ens trobem davant de preus que han marcat un màxim històric. Sobretot, pel que fa als béns de primera necessitat.

Per exemple, la bombona de butà va costar l'any 2008 un total de 10,50 euros, preu que avui sembla impensable. A partir de l'1 de gener del proper any, aquesta quantitat es podria arribar fins i tot a duplicar.

Així mateix, cal tenir present que, des del setembre del 2021, aquest producte ha anat incrementant el preu un 5% cada dos mesos. És a dir, si continuem amb la tendència a l'alça, el 2023 podria arribar als 22 euros.

Aquest és el preu de la bombona de butà actualment

La guerra d'Ucraïna i altres problemes que han passat aquest any van portar el Govern a actuar immediatament. El Butlletí Oficial de l'Estat, per la seva banda, va actualitzar la publicació dels preus màxims de venda dels gasos liquats del petroli envasats.

Amb el preu de la bombona de butà, els preus poden variar. En primer lloc, la bombona taronja de tota la vida, de 12,5 kg, té un preu fixat per l'Executiu de 19,55 euros.

Tot i això, la bombona de 12 quilos de Repsol Lleugera té un preu de 23,5 euros i la de 6 quilos també. D'altra banda, la bombona de butà de Cepsa de 12,5 quilos té un preu de 27 euros. La d'Autogas, per part seva, de 20,65 euros.

Finalment, la bombona Disa Un-b de 6 quilos costa actualment un total de 16,85 euros. Aquests preus, però, poden variar de cara al 2023.

Imatge de diverses bombones de butà
El preu de la bombona de butà s'actualitza cada cert temps | Getty Images

El butà encara el fa servir moltes persones

Un dels grans problemes al qual ens enfrontem és a la gran demanda que la bombona de butà segueix tenint al nostre país. Sí, perquè al llarg de l'any, es venen 68 milions d'ampolles d'aquest producte.

En altres paraules, són vuit els milions de persones que la segueixen consumint a casa seva. Això fa que el problema sigui encara més gran, ja que, en cas que el preu continuï disparat, totes aquestes famílies hauran d'intentar passar-se a una alternativa.